Meclis'te Süryanice Krizi! Tutanaklara 3 Noktayla Geçti

TBMM’de bütçe görüşmelerinde yaşanan Süryanice tartışmasında Dem Partili Aslan’ın Süryanice sözleri tutanağa üç noktayla kaydedildi. DEM Partili milletvekili Meclis'i Süryanice selamladı, İYİ Partili vekiller tepki gösterdi: Evinde gidip konuşşun!

TBMM'de dün ilginç bir tartışma yaşandı. Söz alarak kürsüye gelen George Aslan, oturumu yöneten TBMM Başkan Vekili Önder’e dönerek “Sayın Başkan, Noel’le ilgili aynı sözleri Türkçe bilmeyen Süryani halkıma da Süryanice diliyle söylemek istiyorum müsaade ederseniz.” diyerek izin istedi.

Önder’in “Buyurun, tamamlayın Sayın Aslan” diyerek süre verdiği Aslan’ın Süryanice konuşması tutanaklara “…” şeklinde ve “Bu bölümlerde hatip tarafından Türkçe olmayan kelimeler ifade edildi” dipnotuyla geçti.

DEM Parti Milletvekili George Aslan, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı, Noel’i Süryanice kutlayarak bitirdi. Ardından İYİ Parti sıralarından itirazlar yükseldi.

HERŞEY SÜRYANİCİ KONUŞMAYLA BAŞLADI

Meclis Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri sürerken söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili George Aslan, konuşmasını bitirirken bu, “2023’teki son konuşması” olacağı için, “şimdiden başta Türkiye’de yaşayan Rum, Ermeni ve Asuri Süryani yurttaşlarımız olmak üzere, tüm Hristiyanların Noel Bayramı’nı kutluyorum” dedi.

george-aslan.jpg

Meclis’in tek Süryani vekili Aslan, konuşmasında önce Türkçe, sonra ise Süryanice Hristiyanların Noel Bayramı’nı kutladı. İYİ Partili Lütfü Türkkan, Ayyüce Türkeş ve Turan Yaldır, Aslan’a ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’e tepki gösterdi.

tutanak10.jpg

TBMM’de bütçe görüşmelerinde yaşanan Süryanice tartışmasında Dem Partili Aslan’ın Süryanice sözleri tutanağa üç noktayla kaydedildi.

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, tartışmalar üzerine “Ben, boynumu vursanız bir insanın rüyasını gördüğü, ninnisini dinlediği ana diline burada müdahale etmem, haya ederim” dedi.

sirri-sureyya.jpg

EVİNDE GİDİP KONUŞŞUN

İYİ Parti sıralarından Süryanice konuşmaya tepkiler geldi. İYİ Parti Milletvekili Ayyüce Türkeş, "Herkes Türkçe konuşacak” derken, İYİ Parti Milletvekili Lütfü Türkkan da “Evinde gidip konuşsun, sokakta tamam ama burası Türkiye Büyük Millet Meclisi. Türkçe konuşmak zorundasın; babanızın çiftliği değil. Babanın çiftliğinde konuş, burada değil, hadi." diyerek sesini yükseltti.

"BAKARA'DAN AYET OKUDUM, BİRİNİZ DEDİ Mİ 'TÜRKÇESİ NE?'"

Tartışma uzayınca Meclis Başkan Vekili Sırrı Süreyya Önder, “Hatip Türkçesini önceden söyleyerek kendi dilinde de Noel kutlaması yapmak istiyorum dedi. Ben burada Bakara’dan ayet okudum, biriniz dediniz mi 'Türkçesi ne?' O da kendi dilinde halkını selamladı. Tahammül biraz” sözleriyle tartışmayı durdurmaya çalıştı.

Önder'in sözlerine İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Ülkenin ve TBMM’nin resmi dili Türkçe. Başka dilde konuşma yapmak Anayasa’ya aykırı. İktidar anayasayı çiğnediği zaman nasıl eleştiriyorsak aynı çelişkiye düşmemek lazım. Bunun amacının da ideolojik olduğu ortada. Kürtçe konuşulmasının ayetle mukayese edilmesi doğru olmadı. Kuran’dan değil İncil’den pasaj okunsa biz ona itiraz etmeyiz. Çünkü o kutsal kitaptan alıntıdır” dedi.

"MECLİS'TEN IRKÇILIK FIŞKIRIYOR"

Tartışmaya DEM Partili Meral Danış Beştaş da dahil oldu. Beştaş, “Burası halktan çok daha geri. Buradan dışarıya gericilik, ırkçılık fışkırıyor. İnciniyoruz. Anadilimizi üç cümle söylediğimiz için burada hakaretlere varan tartışmalar sadece bizi değil halkı da incitiyor, geriyor ve tepkiye yol açıyor” diye konuştu.

Önder sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben bir Kürt ilinde doğmuş bir Türk ana babanın çocuğuyum. Siz burada diyordunuz ya ‘Ne diyor, bize sövüyor mu acaba?’ İşte, Kürt'ün evladı birinci sınıfa başladığında, öğretmeni konuştuğunda, siz Sayın George Aslan’ın konuşmasından ne anladıysanız, siz Kürtçe konuşan diğer vekillerin konuşmasından ne anladıysanız, bir ilkokul çocuğu da okuma evrenine ilk adım attığında sizin anladığınız kadarını anlıyor. Bir selam, Allah’ın selamına da saygı göstereceğiz. Dünyanın hiçbir dili, hiçbir inancı beni rahatsız etmez. Eğer o saygı içimizden gelmiyorsa da tahammül edeceğiz