Meclis Başkanı sürecin ismini koydu: İmralı

Meclis Başkanı sürecin ismini koydu: İmralı
Devlet protokolünde Cumhurbaşkanı'ndan sonra ikinci sırada yer alan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, MHP Lideri Bahçeli'nin Öcalan'a çağrısına, "İmralı süreci" dedi. Kurtulmuş, İmralı Süreci'nin de yeni Anayasa ile ilgisi olmadığını iddia etti.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan'a konuştu. Numan Kurtulmuş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim 2024'te terör örgütü PKK'nın elebaşı Öcalan'a yapılan çağrısı hakkında, "Sayın Devlet Bahçeli, büyük bir devlet adamı ciddiyetiyle ve sorumluluğuyla İmralı sürecini başlattı. Bölgesel ve küresel siyaseti okuyan bir ufuk var burada" ifadelerini kullandı.

"SÜREÇ TBMM'DE YÜRÜTÜLMELİ"

İmralı Süreci diyerek sürecin adını koyan Meclis Başkanı Kurtulmuş, "Sürecin sorunsuz bir şekilde devam etmesini umut ediyorum. DEM Parti bünyesinde oluşturulan heyet, görüşmelerini gayet başarılı bir şekilde yaptı. Bu görüşmelerin parlamentoda partiler arası müzakerelerle yürütülmesi de önemlidir" dedi.

Kurtulmuş, muhalefetin amacın Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan'ı yeniden seçtirmek için Anayasa değişikliği olduğu iddiasına da, "İmralı süreciyle anayasa tartışmalarını iç içe geçirmemek lazım. Bunlar birbirlerinden ayrı konular." sözleri ile yanıt verdi.

Kurtulmuş şöyle devam etti:

"Daha ortada İmralı ile ilgili bir mesele niyet olarak bile yokken anayasa görüşmelerine başladık. İlk tur görüşmelerde hiçbir siyasi parti, kategorik olarak biz bu işin içinde yokuz demedi.

Bütün partilerin seçim beyannamelerini inceledim. Tamamı ya “yeni anayasa” diyor ya da anayasada köklü değişim vadediyor.

28’inci dönemin Meclis’i, ikinci asrın ilk Meclis’idir. Bu Meclis’e sivil, demokratik, kapsayıcı, kuşatıcı, güçler ayrılığı prensibi esaslarına uygun, hukukun üstünlüğünü sağlayan katılımcı bir anayasa yapmak yakışır. Bir partinin anayasası olmaz, toplumun anayasası olur.

Bunun içinde bütün siyasi partilerin kendi anayasa tekliflerini dile getirmeleri lazım. Sivil toplumdan gelecek tekliflere de açık olmalıyız.

Yeni anayasa milletin bir numaralı gündem maddesi midir derseniz, tabii ki değildir. Ama siyasi partilerin tamamı seçim beyannamelerine, parti programlarına bunu koymuşlarsa bu şu demektir: Millete mal olmuş bir anayasaya kavuşuruz."

Kaynak:Hürriyet