Dünden Bugüne Murat Kurum: Neden Eleştirilerin Odağında?

Dünden Bugüne Murat Kurum: Neden Eleştirilerin Odağında?
AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum olarak açıklanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu süre boyunca 'icraatleri' gündeme geldi. Peki Murat Kurum neden eleştiriliyor? İşte bu eleştirilerin nedenleri...

Eski Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AKP'nin İBB başkan adayı olarak gösterildi. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP'nin yeniden aday gösterdiği Ekrem İmamoğlu ile yarışacak olan Murat Kurum'a meslek odaları tarafından tepki gösterildi. Peki Kurum neden eleştirilerin odağında?

SARAY'DAN ALDIĞI TALİMATLARI HAYATA GEÇİRMEYE ÇALIŞTI

Deutsche Welle'den Pelin Ünker'in haberine göre Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Kurum'un TOKİ'deki müdürlüğü sırasında çeşitli yetkiler kullandığını belirtti: "Ancak Murat Kurum her iki görevinde de sadece ve sadece Saray'dan aldığı talimatlarla birtakım plan, proje ve uygulama kararlarını hayata geçirmeye çalıştı. Mimarlar Odası, meslek örgütleri ve bu alanla ilgilenen kesimlerle kesinlikle hiçbir ilişki ya da diyalog kurmadı."

Muhcu, Kurum'un aldığı kararları kenti betonlaştıran kararlar olarak değerlendirdi.

murat-kurum-kimdir-7cxq.jpg

KIYI ALANLARI, TARIM ARAZİLERİ, VADİLER...

Muhcu, dolgu alanlarının, kıyı alanlarının, vadilerin, tarım arazilerinin, yapı yasağı olan bölgelerin, TOKİ aracılığıyla imara açıldığını ve buralarda yoğun inşaat faaliyetleri başlatıldığını hatırlatıyor.

ASKERİ ALANLARI YAPILAŞMAYA AÇTI

kentlerin önemli ekolojik ihtiyacını karşılayan askeri alanların imara açılmasının yürürlüğe sokulduğuna işaret eden Muhcu, özellikle İstanbul'da Küçükçekmece'de, Çekmeköy'de, Maltepe'de, Hasdal'da ve daha çok pek ilçede askeri yeşil alanın imara açıldığı ve bu bölgelerde fiili uygulamaların devam ettiğini ifade etti.

erdogan-murat-kurum-aa-2166839.jpg

KANAL İSTANBUL'U ONAYLADI

Kanal İstanbul'un ÇED raporu Ocak 2020'de Murat Kurum'un Çevre ve Şehircilik Bakanı olduğu dönemde onaylandı.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'ndan Berna Balcıoğlu da Kurum döneminde onaylanan Kanal İstanbul projesinin planlandığı güzergâh doğrultusunda bir rant projesi olarak tasarlandığını kaydetti.
Balcıoğlu, Kurum'un Bakan olduğu 29 Temmuz 2022'de ÇED yönetmeliğinde yapılan değişikliklerle, ÇED süreçlerinin daha kolay ve hızlı hale getirildiğinin altını çizdi.

BARINMA SORUNUNU ÇÖZEMEDİ

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi'nden Pelin Pınar Giritlioğlu Kurum'un bugüne kadar barınma sorununu gerçek anlamda çözecek, kentsel dönüşüme çare olacak bir kamucu projeyi ortaya koymadığını söyleyerek "Paranın olmadığı zamanda bunu yapabildi. Kurum döneminde ise ki hala öyle, Emlak GYO, milyonlarca dolarlık lüks konut projelerine, rant projelerine imza atan, sermayeyle kol kola çalışan bir kurum oldu. Yani o kamucu misyonunu tamamen terk etti. Bugün ortada milyonlarca dolarlık rakamlar uçuşurken iktidarın ve onun bir aktörü olan Kurum'un bugüne kadar barınma sorununu gerçek anlamda çözecek, kentsel dönüşüme çare olacak bir kamucu projeyi ortaya koymadığını gördük" diye konuştu.

f6uubofnskezkyq-e1obrg.webp

İMAR AFFI ELEŞTİRİSİ

Murat Kurum'a yöneltilen eleştirilerden bir diğeri ise Bakanlık döneminde yürütücüsü olduğu imar affına ilişkin. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla 6 Haziran 2018'de Resmi Gazete'de yayımlanan kararla son imar affı yürürlüğe girmiş, imar affını 10 Temmuz'da Mehmet Özhaseki'den Bakanlık görevini devralan Murat Kurum yürütmüştü. Aralık 2018'de Türkiye genelinde 8 milyon 900 bin kişinin imar affına başvurduğunu açıklayan Kurum, affın 31 Aralık 2018'de sona eren süresini de altı ay daha uzatmıştı.

Etiketler :