Cumhur İttifakı'nda Yerel Seçim Sıkıntısı

Cumhur İttifakı'nda Yerel Seçim Sıkıntısı
AKP'de MHP ile yapılan anlaşmaya ilişkin rahatsızlıklar olduğu bilgisi kulislerde konuşulmaya başladı. 30 büyükşehrin 28'inde AKP adayı, Manisa ve Mersin'de ise MHP adayının desteklenmesinin, kalan 51 ilin 29'unda da ortak adayla seçime gidilmesi kararının görev bekleyen AKP’lilerin pek de hoşuna gitmedi.

BirGün'den Nurcan Gökdemir'in aktardığı kulis bilgilerine göre, Erdoğan’ın yerel seçimlere dönük stratejisinin bir başka ve en önemli ayağı rakibi zayıflatma stratejisi. İYİ Parti ile CHP arasındaki işbirliğinin bozulmasında AKP’nin ya da MHP’nin ne kadar katkısı olduğu bilinmiyor ama etkili olduklarına kesin gözüyle bakılıyor.

MHP ile AKP arasında 28 Mayıs’ın hemen ardından başlayan komisyon çalışmaları sonunda gelinen noktada 30 büyükşehir ile 29 ilde ittifak yapılması kararlaştırıldı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, 30 büyükşehrin 28'inde AKP adayı, Manisa ve Mersin'de ise MHP adayının destekleneceğini açıkladı. Kalan 51 ilin 29'unda da ortak adayla yarışacaklarını söyledi.

YRP İLE UZLAŞMAYA VARILMADI

En zorlu görüşme YRP ile yapıldı. YRP Genel Başkan Yardımcısı ve Elif Erbakan’ın da eşi olan Mehmet Altınöz görüşmeler başlamadan kasım ayı sonunda “Yerel seçimlere AKP ile birlikte girmeyeceğiz” dedi. Altınöz, bunun gerekçesini de “AK Parti 2019 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara’yı kaybetti. AK Parti kaybettiğine göre, bu seçimde de YRP kazanacağına göre, gelsinler adaylarımızı desteklesinler. Biz neden kaybedenin yanında olalım” diye açıkladı. Bu sözlerin pazarlık başlamadan el yükseltme amaçlı bir strateji olduğu söylense de Erdoğan-Erbakan görüşmesinden uzlaşma çıkmadı.

YRP görüşmeden önce çok sayıda adayını açıkladı ve 81 ilde seçime tek başına girme kararlılığında olduklarını açıkladı. Erdoğan’ın İstanbul seçim sonuçlarını etkileyecek oy potansiyeline sahip olması nedeniyle önemsediği YRP ile işbirliğinin hayata geçmemesi Saray’da yapılan hesabı bozdu.

AKP'DE HUZURSUZLUK SANCILARI

AKP örgütünde MHP ile yapılan anlaşmaya ilişkin rahatsızlıklar başladı. 30 büyükşehrin 28'inde AKP adayı, Manisa ve Mersin'de ise MHP adayının desteklenmesi, kalan 51 ilin 29'unda da ortak adayla seçime gidilmesi kararı görev bekleyen AKP’lileri küstürdü. MHP’nin kamu bürokrasisinde kadrolaşma konusunda AKP ile at başı giden pozisyonunun yarattığı rahatsızlığa belediye başkan adaylığı paylaşımı ve MHP lehine olduğu söylenen belediye meclis adaylıkları paylaşımının yarattığı rahatsızlık da eklendi.