CHP'de adaylık yarışının şartları netleşti: Ön seçim nasıl olacak?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftci, partinin cumhurbaşkanı adayını ön seçimle belirleme kararı sonrası sürecin nasıl işleyeceğine dair detayları açıkladı.
Çiftci, aday belirleme sürecinin kanunlarla tarif edildiğini, ancak CHP’nin 2024 Eylül ayında tüzüğüne “örgüt denetiminde ön seçim” kavramını eklediğini belirtti.
Çiftci, seçim süreci parti örgütünün denetiminde yürütüleceğini ve tüm üyelerin katılımıyla sandık kurulacağını dile getirdi. Çiftci CHP'nin ön seçimine ilişkin hukuki tartışmalar hakkında şunları ifade etti:
"Siyasi Partiler Kanunu adayların yani sunulacak adayların nasıl belirleneceğine ilişkin bir yöntem tarifliyor. O yöntemi şöyle söylüyor; merkez yoklaması yapabilirsiniz, ön seçim yapabilirsiniz diyor. Oradaki ön seçimden kasıt hakim denetiminde bir ön seçim. Ve bunu sadece milletvekilliği sürecine genel seçimlere dair bir tanımlama yapıyor. Kalan kısımları ise siyasi partilere tüzük düzenlemesiyle özgürlük hakkı veriyor.
"1.6 MİLYON ÜYE SÖZ SAHİBİ OLACAK"
Çiftci, cumhurbaşkanı adayının üyelerin oylarıyla belirleneceğini, ardından Parti Meclisi ve milletvekili grubunun önüne getirileceğini söyledi. Yasal prosedür gereği Meclis Grubu’nda oylanacağını belirten Çiftci, “CHP’nin 1,6 milyon üyesi bu süreçte söz sahibi olacak ve katılımcılığı artırarak süreci demokrasi şölenine çevireceğiz” dedi.
AYNI GENEL SEÇİM GİBİ SAYFA SAYFA SEÇMEN LİSTESİ OLACAK
Ön seçim sürecinin nasıl işleyeceğini de anlatan Çiftci, seçimlerin 81 ilde aynı gün ve saatte gerçekleşeceğini ifade etti. Seçim günü öncesinde aday adaylarının başvuru süreci, propaganda takvimi ve seçmen listelerinin askıya çıkarılması gibi aşamaların olacağını belirtti. Üyeler, listelerde adlarını kontrol edebilecek ve itiraz sürecinde eksiklikler giderilecek.
"Ön seçimi nasıl gerçekleştireceğiz?" diyerek söze başlayan Çiftci süreci şöyle anlattı:
"Ön seçimi CHP yıllardır Yüksek Seçim Kurulu'nun dönem dönem verdiği haksız kararlardan bahsediyor. İşte 2019'da İstanbul için mühürsüz oylardan gelen bir iptali eleştirdik. Daha önce kedinin trafoya girmesini eleştirdik. Hatay'da yapılan hataları eleştirdik. İstikrarsız kararları eleştirdik. Bir sürü eleştirimiz oldu. Biz şimdi aynı gün aynı saatte 81 ilde bütün seçim çevrelerinde sandık koyacağız ve Yüksek Seçim Kurulu'nu bugüne kadar eleştirdiğimiz, bugüne kadar idealini tariflediğimiz seçimi, o sandığı o gün gerçekleştireceğiz bütün üyelerimizle. Yönergemiz hazır. İlçe seçim kurulları, il seçim kurulu ve merkez seçim kurullarını oluşturacağız. Bu seçim kurulları aracılığıyla sistem takip edilecek seçim günü ve ona giden süreç tasarlanacak. Aday adaylarımızın başvurusu için belirli bir tarih vereceğiz. Propaganda için onlara belirli kurallar ve belirli tarihler vereceğiz. Seçmen listelerimiz yani aslında üye listelerimiz askıya çıkacak ilçe başkanlıklarımızda. Ve seçmenlerimiz yani üyelerimiz gidip askı listesinin isimlerini kontrol edecekler ve bu kontrol esnasında orada olmadıklarını fark ettiklerinde itiraz süresi içerisinde itirazlarını gerçekleştirecekler. Biz de üyelik kayıtlarına bakacağız. Üye olmuşlar ise listenin altına ekleyeceğiz. Yine sandık kurullarımız oluşacak.
DİJİTAL OYLAMA YOK GÜVENLİK ÖN PLANDA
CHP’nin mobil uygulaması üzerinden üyelerin durumlarını takip edebileceğini ancak dijital oy kullanma olmayacağını vurgulayan Çiftci, “Seçim sandık başında yapılacak, bu süreç seçim kampanyamızın başlangıcı olacak” dedi. Süreç tamamlandıktan sonra seçilen aday için parti sahada aktif çalışacak.
Çiftçi, seçimde mühürlü oyların önemini de şu sözlerle anlattı:
"Mühürlü bir şekilde pusulalarımız ve zarflarımız basılı olacak ve her ile üye sayısının belli bir oranda yani bazı teknik sıkıntılar yaşanmaması için belli bir oranda fazla haliyle yine çuvalda mühürlü çuvallar içerisinde gidecek. Ve mühürlü çuvallar içerisinde yine toplanma merkezine gelecek. İnternet sistemi üzerinden sonuçlarımızı takip edebilir durumda olacağız seçim günü"
"CHP'NİN ADAYINI KİM OLARAK GÖRMEK İSTİYORSANIZ GELİN PARTİYE KATILIN"
Çiftci, seçim sürecinin ortalama 30-35 gün içinde tamamlanacağını belirterek, partinin üye kampanyasının yoğun ilgi gördüğünü ve online üyeliklerin büyük oranda arttığını söyledi. Parti Meclisi toplantısında seçim yönergesinin görüşüleceğini ifade eden Çiftci, şunları ifade etti:
"Ortalama aşağısı olur, yukarısı olur ama 30-35 günlük bir takvim içerisinde biz bu süreci tamamlayacağız. Tabii şimdi üye kampanyamız var. Üye kampanyamız devam ediyor. Kampanya bittikten sonra takvimlendirmeyi yapmak daha doğru olur. İnanılmaz bir katılım var partimize. Şu anda verebileceğim rakamlar online üyeliğe ilişkin rakamlar ama düzenli olarak ilçe ve il başkanlıklarımız bizden üye koçanı istiyorlar ve bizden düzenli olarak kargoyla onlara üye koçanı gönderiyoruz. Eskiye nazaran günlük 40 kat artış var online üyelik için. Dolayısıyla biz hani tekrar çağrımızı yineleyelim. Muhalefetin adayı CHP'nin adayını kim olduğunu görmek istiyorsanız gelin partimize katılın ve birlikte belirleyelim. Birlikte çalışalım ve birlikte başaralım diyoruz. Kampanyamız biraz daha devam edecek. Pazartesi günü Parti Meclisi toplantımız var. Yönergemiz orada hem görüşlere hem oylamaya sunulacak. Ondan sonra da takvime ilişkin çalışmalarımız başlayacak."