Başörtüsü teklifi Meclis'te

Başörtüsü teklifi Meclis'te
AKP, MHP ve BBP'nin 336 vekilinin imzaladığı, başörtüsüne ilişkin yasal düzenleme Meclis'e sunuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği ‘başörtüsüne yasal güvence’ye ilişkin kanun teklifi sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Gelin çözümü anayasa düzeyinde sağlayalım" diyerek süreci başlattığı Anayasa teklifi Meclis'e sunuldu.

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin başörtüsüne dair yasal düzenlemeye ilişkin "AKP, MHP ve BBP'nin 336 vekilinin imzaladığı teklifi Meclis'e sunacağız" dedi.

AKP’li Zengin açıklamasının devamında "Başörtüsü yasakları sistematik olarak Türkiye de kadınlara yönelik bir soykırımdı. Başörtüsüne bir ‘bez parçası’ diyenler bu meseleyi hiç anlamamışlardır. Tüm bu söylemlerle, meseleye yaklaşım bu meselenin hiç anlaşılmadığını gösteriyor" dedi.

Zengin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Başörtüsü meselesine, bir bez parçası diyenler bu konuyu hiç anlamamışlardır. Bunun nasıl bir travma olduğunu anlayamaz. 90'lara geldiğimizde bizler başka boyuta geçtik.

Nihayetinde diyebilirim ki, dini hassasiyeti olan insanlar için biz başörtülü kadınlar birer işarettik. Bu anayasa teklifi Meclis'ten geçse de biz bunları anlatmaya devam edeceğiz. "Helalleşelim olsun bitsin edasını" çok alaycı buluyorum. Bu konunun hiç anlaşılmadığını düşünüyorum.

Bu konuyla ilgili en çok arzu ettiğimiz şey anlaşılmak. Biz özellikle siyasetin gücüyle bu problemi aslında çözmüştük. Türkiye'de kanun olarak başörtüsünü yasaklayan bir kanun zaten yoktu. Temel bazı temel haklardan istifade etmek istediğimizde ortaya çıkıyordu.

Bir mesleği ifa etmekte engellerle karşılaşıyorduk. Biz avukatlara 'meslek onuruna yakışmayan bir tavır' olarak söyleniyordu başörtülü olmak.

Rahmetli Özal, bu problemi çözmek için uğraştı. Önce yönetmelik değişikliği yaptı. YÖK Kanunu'nda değişiklik yaptı. Bunlar Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü. 'Yorumlu ret' şeklinde bir karar uyduruldu.

Bu şeyler, bu ızdıraplar o kadar büyüdü ki, bununla beraber AK Parti'nin kurulmasında yaşanan bu ızdırabın büyük bir imzası vardır. AK Parti'nin siyasi tezlerini anlatacak olursak, en büyük tez budur. Bizim hamurumuzda var. Mücadelemiz sonradan değil.

Vesayetin etkisi uzun zamandır devam etti."

Teklifin içeriği

Teklif, anayasanın din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 24 ve “ailenin korunması”na ilişkin 41. maddesinde değişiklik öngörüyor.

AKP kaynaklarının BBC'ye verdiği bilgiye göre 24. maddeye iki fıkra ekleniyor.

Buna göre “Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan hizmetlerden yararlanması hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz” hükmü yer alıyor.

İkinci fıkrada ise “dini inancı” nedeniyle tercih ettiği kıyafet veya başını örtmesi nedeniyle kadınlara ayrımcılık yapılmasının önüne geçilmesi hedefleniyor:

Hiçbir kadın dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim öğretim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile hak ve hürriyetleri kullanmaktan veya kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tabii tutulamaz.”

Teklif, bütçe görüşmeleri nedeniyle 16 Aralık'tan sonra ele alınacak.

Teklifin tam metni için tıklayın

Ne olmuştu?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya hesabından yayınladığı videoda başörtüsüne yönelik çağrı yapmasıyla tartışmalar başlamıştı. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü adımına el yükselterek Anayasa çağrısıyla karşılık veren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Anayasa teklifini Meclis'e kadar getirtmişti.

Ardından iktidar heyeti, muhalefet partilerini ziyaret etmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu konu hakkında bilgi vermişti.

Kaynak:DHA

Etiketler :