AB, 'TÜRKİYE’YE GÖNDERİLEN PARANIN AKIBETİ BİLİNMİYOR'
Avrupa Birliği denetçileri Nisan ayında Türkiye ile ilgili kritik bir açıklama yaptı. Açıklamada Suriyeliler için AB fonundan gönderilen paranın akıbetinin bilinmediğine değinildi. Birliğin denetçileri Türkiye’ye gönderdikleri milyarlarca Euronun bir kısmının gerçekten bir etkisinin olup olmadığını tespit edemediklerini söyledi.
'TÜRK YETKİLİLER BİLGİ VERMEYİ REDDETTİ'
Avrupa Birliği, Türkiye ile 2016 yılında yaptığı anlaşmaya göre 6 milyar Euro vermeyi taahhüt etmişti. Bu meblağ, Suriye’den gelen göçmenler için kullanılacaktı. Anlaşma sonrasında Türkiye, Mart 2016'da Türkiye’den Yunanistan’a geçen göçmen sayısında azalma olduğunu söyledi. Türk hükümeti, Kasım 2015'te Yunanistan’a geçen göçmen sayısının günde yaklaşık 6.000'den günde yaklaşık 130'a düştüğünü söyledi.
Bundan sonra yetkililer, Türkiye’ye 2021 yılında 3 milyar Euro daha göndereceklerini duyurdu. Bu meblağ sağlık, barınma ve eğitim ihtiyaçları için kullanılacaktı ancak Avrupa Birliği, Türkiye’ye yapılan bu ödemenin nasıl kullanıldığından habersiz olduğunu açıkladı. Avrupa Sayıştay’ı (ECA) bu ödemenin etkili bir şekilde kullanılıp kullanılmadığına ilişkin bir takip çalışmasında Türkiye’den bilgi almak istedi. Türk yetkililerin bilgi vermeyi reddettiğini söyledi.
'PROJE BÜTÇELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE ZAYIFLIKLAR VAR'
ECA üyesi Bettina Jakobsen gazetecilere verdiği demeçte, "Avrupa vatandaşlarının, AB'nin finanse ettiği çeşitli kalkınma ve insani yardım projelerinden bazı sonuçlar çıkmasını görmek isteyeceğinden oldukça eminim." dedi. En az 530 milyon Euronun Türkiye'deki mültecilerin eğitimini desteklemek adına verildiğini söyledi. Bu rakamın içinde öğretmen maaşlarının ödenmesi, eğitim ekipmanı, Türkçe dili ve öğretmen eğitiminin yanı sıra danışmanlık ve diğer rehberlik hizmetlerinin sağlanması da var. Denetçiler, bu destekten yararlanan okullar ve mülteci çocukların sayısı, çocukların okula ve okul sistemine entegre edilip edilmediği ve Türk öğrencilerle karşılaştırıldığında sınav geçme oranları, bunlara ek olarak; AB desteği alan okullar ve okula giden mülteci öğrenci sayısının yanı sıra, eğitim görmeyen çocukların okul sistemine yeniden entegre edilip edilmediği ve Türk öğrencilerle karşılaştırıldığında sınav geçme oranları hakkında bilgi istedi.
'TESİSLER TÜRK ÖĞRENCİLER TARAFINDAN KULLANILIYOR'
Bettina Jakobsen, veriler olmadan eğitim projelerinin etkisinin veya sürdürülebilirliğinin ölçülmesi konusunda bir sonuca varılamayacağının altını çizdi. Jakobsen, denetçilerin bazı okulların yanı sıra hastaneleri de ziyaret ettiğini ve tesislerin mülteciler ile Türk öğrenciler tarafından kullanıldığını ve öğretmenlerin orada çalıştığını söyledi. Türkiye’deki olumsuz koşullar göz önüne alındığında gerekli desteğin sağladığını tespit ettiklerini ancak komisyonun proje bütçelerine ilişkin değerlendirmesinde zayıflıklar bulunduğunu aktardı. Proje maliyetlerinin makul olmadığını bilemediklerini ve farklı projeler arasındaki benzer maliyetleri karşılaştıramadıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi