Yeni Araştırma: İki doz BioNTech aşısı arasında kaç hafta olmalı?

Yeni Araştırma: İki doz BioNTech aşısı arasında kaç hafta olmalı?
İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, iki BioNTech aşısı arasındaki sürenin uzatılması, daha fazla antikor oluşmasını sağlıyor. Araştırma, 503 sağlık çalışanı üzerinde yapıldı. Buna göre üç haftalık aralıkla yapılan aşı, 10 hafta aralıkla yapılanla kıyaslandığında, daha az antikor ortaya çıkarıyor.

İngiltere hükümeti tarafından finanse edilen bir araştırma, Covid-19 aşılarının dozları arasındaki sürenin bağışıklığa etkilerini inceledi.

BBC'nin haberine göre, koronavirüse karşı geliştirilen Pfizer-BioNTech aşısının birinci ve ikinci dozları arasındaki uzun sürenin, vücudun bağışıklık sisteminde enfeksiyonla savaşan daha fazla antikor üretilmesini sağladığı belirlendi.

thumbs-b-c-117cf186983892281ff5a5045cff25f5.jpeg

Henüz hakem incelemesinden geçmeyen, ön baskısı yayımlanan araştırma, iki doz arasındaki sürenin uzatılmasının daha fazla antikor oluşumuna katkı sağladığını ortaya koydu.

Araştırma için 2020'nin sonlarında ve 2021'in başlarında farklı aralıklarla iki aşı alan 503 Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) personelinin bağışıklık tepkileri karşılaştırıldı. Çalışanların kanlarındaki antikor seviyeleri, ikinci aşı dozundan bir ay sonra ölçüldü.

10 hafta aralıklı aşılamada daha fazla antikor üretildi

Araştırma sonucunda Pfizer-BioNTech aşısının hem kısa hem de uzun doz aralıklarının, genel olarak güçlü bağışıklık tepkileri oluşturduğu görüldü.

Virüsü bağlayabilen ve hücrelere bulaşmasını durdurabilen nötrleştirici antikorların, 3 hafta aralıkla aşılananlara oranla 10 hafta aralıklı aşılananlarda daha fazla üretildiği tespit edildi.

thumbs-b-c-b9a74f12cf5f41bf6bdde2e083c60954.jpeg

Bağışıklığı destekleyen T-hücresi 

Araştırmaya göre, ilk dozdan sonra antikor seviyeleri düşerken, farklı bir bağışıklık hücresi türü olan T-hücrelerinin seviyeleri yüksek kaldı.

Uzun aralıklı aşılanmada daha az T-hücresine rastlanırken, araştırmacılar tarafından aynı aralıkta bağışıklık belleğini destekleyen yardımcı T-hücreleri adı verilen belirli bir türün daha yüksek bir oranda olduğu belirtildi.

thumbs-b-c-37557f7dea5bfa5e1e7bd620dbff2a7c.jpeg

'İnsanlar 2 doz aşı olmak istiyor' 

Araştırmayı yapan ekibin liderlerinden, Oxford Üniversitesi'nden Prof. Susanna Duanchie, 8 haftayı en etkili nokta olarak gördüğünü belirterek, "Çünkü insanlar iki doz aşı almak istiyor ve şu anda ülkede çok fazla Delta varyantı var. Ne yazık ki, bu virüsün kaybolduğunu göremiyorum. Bunu, yapabileceğimiz en iyi korumayı elde etmekle dengelemek istiyoruz" dedi.

'Araştırma tüm dünya için önem taşıyor'

Newcastle Üniversitesinden Doktor Rebecca Payne de çalışmanın sonucunda iki doz aşının Covid-19'a karşı en güçlü korumayı sağladığını gördüklerini belirtti.

Aşıdan sorumlu bakan yardımcısı Nadhim Zahawi, çalışmadan elde edilen bulguların yalnızca İngiltere için değil, dünya için de büyük önem taşıdığını ifade etti.

thumbs-b-c-9055c3b89be284d557f3ff2c4046484a.jpeg

Zahawi, "Tüm yetişkinlere bir aşı sunmak için çabalarken, daha fazla insanı Delta varyantına karşı korumaya yardımcı olmak için doz aralığını Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi'nin (JCVI) tavsiyesine uyarak 12 haftadan 8 haftaya indirdik" dedi.

İlk dönemde 12 haftalık ara uygulanıyordu

İngiltere, aşılamanın ilk döneminde, iki doz arasında 12 haftalık bir ara uyguluyordu. Ancak aşılama programı yaş gruplarına yayıldığından, insanlar ikinci aşılarını 8 hafta sonra yaptırmaları için teşvik edilmişti. Konu hakkındaki ilk tavsiye doz aralıklarının 3 hafta olması yönündeydi.

 

Kaynak:AA

Etiketler :