Uzun süren öksürük neler yapıyor neler

Uzun süren öksürük neler yapıyor neler
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, öksüren kişinin neler yapması gerektiğini anlattı.

Toplumda uzun süreli öksürüğün sık görülmeye başlanmasının en önemli sebebinin hala devam eden Covid-19 hastalığı olduğuna dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, “Covid-19 pandemisinin hâlâ devam etmesi ve bu hastalıkta öksürüğün sık oluşması nedeniyle öksüren her kişinin çevresindekileri korumak için maske takması gerekiyor” dedi.

Öksürüğün akciğerleri koruyan önemli bir savunma mekanizması olduğunu işaret eden Prof. Dr. Mecit Süerdem, “Öksürük, hava yollarını mikroorganizmalardan, yabancı materyallerden ve aşırı sekresyondan temizleyen önemli ve kuvvetli bir koruyucu reflekstir. Sağlıklı yaşam için çok gerekli olan öksürük, bazen uzun süreli ve rahatsız edici olabilir. Öksürük, solunum hastalıklarının en sık görülen belirtilerinden ve bu nedenle en sık tıbbi yardım istenen durumlardan biridir” şeklinde konuştu.

Şiddetli olmasa da maske kullanın

Kısa süreli ve şiddetli olmayan akut öksürüklerin genellikle hastalarda ciddi rahatsızlık yaratmayacağını ancak öksürüğün şiddetli olması veya uzun süre devam etmesinin birçok olumsuz olaylara yol açabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Mecit Süerdem, bunları şöyle sıraladı:

- Baş ağrısı,

- Bulantı ve kusma,

- Boğaz ağrısı ve ses kısıklığı,

- Bayılma,

- Uykusuzluk,

- Göğüs ağrısı,

- Kaygı ve depresyon,

- Normal yemede zorlanma,

- Özellikle yaşlılarda kaburga kırılması,

- İdrar kaçırma.


Normalde 3 haftada sona erer

Öksürüğün süresine bağlı olarak akut ve kronik olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Süerdem, konuya ilişkin şu sözlere yer verdi:

“Öksürük genellikle akuttur. Akut öksürük çoğunlukla solunum sisteminin viral veya bakteriyel enfeksiyonuna bağlıdır. Akut öksürüğün en sık nedenleri akut bronşit, farenjit ve sinüzittir. Bu hastalıklarda öksürük sıklıkla 2 veya 3 haftada sonlanır. Astım ataklarında da akut öksürük oluşabilir. Nadir olarak zatürree, akciğer embolisi, kalp yetmezliğine bağlı akciğerde sıvı birikimi ve akciğer sönmesi hastalıkları da akut öksürük nedenleridir.”

Uzun süren öksürüklerin en sık nedenlerinin astım, kronik bronşit, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), gastroözefageal reflü ve postnazal akıntı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mecit Süerdem, diğer nedenleri ise şöyle sıraladı:

Geçirilmiş solunum yolları viral enfeksiyonları,

Tansiyon ilacı olarak kullanılan ACE (anjiotensin konverting enzim) inhibitörleri,

Bronşektazi,

Tüberküloz,

Akciğerlerde sertleşmeye neden olan hastalıklar,

Akciğer kanseri,

Aspirasyon,

Çevresel ve mesleki ajanlara maruziyet,

Kalp yetmezliğine bağlı akciğer ödemi.”

Günde 2 litre su

Prof. Dr. Mecit Süerdem, hastaların yaklaşık yarısında birkaç öksürük nedeninin bir arada bulunabileceğinin de altını çizdi.

Öncelikle öksürüğe neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Mecit Süerdem, “Balgamlı öksürüklerde öksürüğü yumuşatarak rahatsız edici etkisini azaltmak için balgam sökücüler kullanılabilir. Ancak çok rahatsız edici balgamsız kuru öksürüklerde öksürük kesici ilaçlar ve kodein kullanılabilir. Öksürüğü olan tüm hastaların günde en az 2 litre ılık sıvı tüketmeleri gerekir” dedi.

Üç haftayı geçerse doktora gidin

Üst solunum yollarının viral enfeksiyonlarına bağlı oluşan öksürüğün genellikle birkaç gün içinde gerilediğini işaret eden Prof. Dr. Mecit Süerdem, öksürük şiddetli ve rahatsız edici ise veya üç haftadan daha uzun sürerse doktora başvurulması gerektiğini belirtti.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)