Tuvalette tehlikeli oyunlar
Bu yazıyı muhtemelen tuvaletteyken cep telefonunuzdan okuyorsunuz. ABD'de yapılan son araştırmaya katılanların yüzde 65'i (9 bin 800 yetişkin) tuvaletteyken de telefonlarını kullandıklarını söyledi.
Alışkanlıklar ve insan davranışı üzerine çalışan Öğr. Gör. Nir Eyal, "Dünyada iki tür insan var" diyor: "Tuvalete cep telefonlarıyla girenler, bir de tuvalete cep telefonuyla girmedikleri hakkında yalan söyleyenler."
Washington Post'taki habere göre Gastroenterolog Dr. Roshini Raj "Tuvalette 10 dakikadan fazla oturmayın" diye uyarıyor ve bunun yarattığı sağlık sorunlarını anlatıyor. Tuvalette uzun süre oturmak hemoroide yol açabilir. Bu sorunun bir kısmı tuvaletin tasarımından kaynaklanıyor. Tuvalette uzun süre oturmak yerçekiminden dolayı anorektal bölgenin sarkmasına neden oluyor ve damarlar üzerine baskı yapıyor. Aynı zamanda bağırsakların hareket ederek dışkıyı dışarı atmasına engel oluyor. Bu da kabızlığa yol açabilir. Bunların dışında bir diğer sorun ise hijyen. Tuvalette cep telefonunuzla oyun oynuyorsanız ya da sosyal medyada geziniyorsanız, mikroplarla da daha fazla haşır neşir olduğunuz anlamına geliyor, çünkü sifonu çektiğiniz anda etrafa yayılanların haddi hesabı yok. Tabii siz ve telefonunuz da bundan payınıza düşeni alıyorsunuz.
Neyden kaçıyorsunuz?
Yazar ve öğretim görevlisi Öğr. Gör. Nir Eyal de "Tuvalette iyi hijyen uygulamalarına sahip olmadıkları için gıda zehirlenmesi yaşayan veya farklı şeyler kapan birçok insan görüyorum" diyor. "Telefonunuzu birkaç dakikalığına tuvalete götürüp işinizi hallettikten sonra çıkmanızda yanlış bir şey yok" diyor Raj, "Ama 'çocuklarımla birlikte olmayı planlamıştım, şimdi ise tavulatte 30 dakika boyunca TikTok ya da Instagram'da gezindim' diyorsanız, işte o zaman dikkatiniz dağılmış demektir" diyerek anlatıyor.
Eyal, "Telefonlarımız yüzünden dikkatimizin dağıldığı zamanların yüzde 90'ı içimizde olup bitenlerden kaynaklanıyor. Can sıkıntısı, yalnızlık, yorgunluk, belirsizlik, stres, endişe. Bu hisler bizi mevcut gerçekliğimizden kaçış aramaya yönlendirir. Dolayısıyla bu sorunla ilgili yapılması gereken önemli şeylerden biri, tıpkı tüm dikkat dağıtıcı unsurlarda olduğu gibi, kendimize sormaktır: Tuvalete 30 dakikalığına gittiğimde neyden kaçıyorum? Telefonumda takılarak hangi duyguyu hissetmemeye çalışıyorum? Çocuklarım beni deli mi ediyor? İş çok mu zor? Sıkıldım mı, halsiz miyim, stresli miyim ve zihnimi bu sorunlardan nasıl uzaklaştırabilirim? İşin gerçeği, eğer bununla başa çıkmazsak, bununla sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkacağımızı bilmezsek, bence her zaman dikkatimizi dağıtacak bir şey buluruz."
Eyal'in son önerisi ise şu: "Zamanınızı nasıl geçirdiğinizi düşünün ve ellerinizi yıkayın."
Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi