Tuvalette o hatayı bir daha asla yapmayacaksınız

Tuvalette o hatayı bir daha asla yapmayacaksınız
Bilim insanları kapağı açıkken sifonu çekmenin etrafa damlacık yaydığını biliyordu, ancak ilk kez ne kadar uzağa yayıldığını araştırdı. Çıkan sonuç içler acısı. Üstelik koronavirüs bile bulaştırabilir.

ABD'deki Colorado Üniversitesi'nden bilim insanları, sifon çekildikten sonra klozetten yayılan damlacıkların ne kadar yayıldığını araştırdı, çıkan sonuç korkunç.

İnşaat ve çevre mühendisi John Crimaldi, "İnsanlar tuvaletlerin aerosol yaydığını biliyorlardı, ancak bunları göremiyorlardı. Bunu bilen insanların bile anladığından çok daha enerjik ve hızla yayıldığını gösterdik" diye konuştu.

sifon1.jpg
Çalışmanın yazarları Aaron True (solda) ve Prof. John Crimaldi, Colorado Üniversitesi'nde lazer ekipmanlarıyla.

Umumi tuvaletlerde maske takın

Sifonunun çekilmesinin koronavirüs yüklü partiküllerin havaya fırlamasına neden olduğunu ortaya koyan bir araştırmaya göre, uzmanlar artık umumi tuvaletlerde maske takılmasını öneriyor.
Araştırmacılar, partiküllerin sekiz saniyeden kısa bir sürede etrafa fırladığını tespit etti. Araştırmacılar bunun ciddi bir halk sağlığı sorunu oluşturduğunu söylüyor.

Önceki çalışmalar sifon çekme sırasında partiküllerin klozetten kaçma potansiyelini açıkça ortaya koymuş olsa da, bu partiküllerin nasıl hareket ettiği ve nereye ulaşabileceği konusu net değildi. Scientific Reports dergisinde yayınlanan çalışmada yeşil lazer ışığı ve yüksek çözünürlüklü bir kamera kullanıldı.

klozet1.jpg

İki metreye kadar çıkıyor

Araştırmacılar, sifon çekildikten sonra 1.5 metre yüksekliğe ulaşan damlacıkların bazı yerlerde saniyede iki metreyi aşan hızlarda hareket ettiğini gösterdi. Araştırmacılar, daha küçük damlacıkların da birkaç dakika havada asılı kalabildiğini belirledi. Görüntülerde klozet kapağı açık şekilde sifon çekildiğinde tuvaletin içinden fırlayan damlacıkların 8 saniyede iki metreye kadar yükseldiği ve bazı parçacıkların dakikalarca havada asılı kaldığını gözler önüne serdi.

Crimaldi, "Bu aerosol parçacıklarının havada süzülmesini bekliyorduk ama roket gibi fırladılar. Tuvaletin amacı atıkları klozetten etkili bir şekilde uzaklaştırmaktır, ancak aynı zamanda bunun tam tersini de yapıyor, yani birçok içeriği yukarı doğru püskürtüyor" dedi.

Deney sırasında klozetin içinde su dışında hiçbir şey yoktu. Ayrıca tuvaleti çevreleyen bir kabin ya da umumi tuvaletlerde olabileceği gibi etrafta hareket eden insanlar da yoktu. Gerçek hayatta tüm bu değişkenler damlacıkların hareketini etkiliyor. Yani klozetten yayılan damlacıklar insanların üstüne ve yüzeylere yapışıyor.

Damlacıklar E. coli, norovirüs ve koronavirüs gibi tehlikeli patojenler içerebiliyor.

Kaynak:Halk TV Dış Haberler Servisi