Tokat'ta Korkutan Vakalar! Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Teşhisi Konuldu!
Tokat'ta son bir haftada vücutlarına keneler yapışan ve kendileri çıkardıktan sonra rahatsızlanan 2 kişi, Tokat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'ne başvurdu. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konulan hastalar, hastanede tedavi altına alındı ve genel sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.
Bu yılın 1 Ocak-27 Mayıs tarihleri arasında, Tokat Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü ile acil servise 350 kişi, vücutlarına keneler yapışması nedeniyle başvurdu.
Bugüne kadar Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'ne yaklaşık 15 kişinin başvurduğu öğrenildi. Bunlardan 2'si ise daha sonra Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.
KKKA NEDİR?
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), bir virüs olan Kırım-Kongo kanamalı ateş virusu (CCHFV) tarafından neden olan ciddi bir zoonotik enfeksiyondur. Zoonotik, hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıkları ifade eder. Bu virüs genellikle keneler tarafından insanlara bulaşır, ancak enfekte hayvanların kanı veya dokuları ile temas sonucu da geçebilir.
KKKA'nın belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, karın ağrısı, bulantı, kusma ve bazen döküntü yer alır. Hastalığın ilerleyen aşamalarında, ciddi iç kanamalar ve organ yetmezliği gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Erken teşhis ve uygun tedavi önemlidir, çünkü KKKA ciddi sonuçlara yol açabilir.