Spina bifidalı bebeklere kök hücre umudu
Ayrık ya da açık omurga olarak da bilinen spina bifida hastalığı; hamileliğin ilk ayında anne karnında oluşuyor ve bebeğin omurgasının açık kalmasına neden oluyor. Hamileliğin bu erken döneminde oluşan nöral tüp normalde en geç bir ay içinde kapanırken hastalıktan muzdarip bebeklerde bu tüp kapanmıyor ya da tüpün yalnızca bir bölümü oluşuyor. Bu nedenle omurilikte meydana gelen açıklık kemik ve sinirleri ortaya çıkarıyor.
Felce neden olabilir
Tedavi edilmediği takdirde spina bifida bazen sinir hasarı nedeniyle hareketlilik sorunları da dahil olmak üzere yaşam boyu sürecek bir dizi soruna yol açabiliyor. İleri evrelerde omurga kanalı açıkta kalıyor. Doğumdan kısa bir süre önce ya da sonra defekt kapatılmazsa, bacakların tamamen felç olmasına neden olabiliyor.
BBC’de yer alan habere göre; cerrahlar daha önce anne karnındaki bebekler üzerinde anahtar deliği ameliyatı uygulayarak bu boşluğu onarmışlardı. Şimdi Amerika’daki UC Davis Health ekibi bir adım daha ileri giderek onarımı köprülemek için bir greft ya da implant yerleştirdi. Bu, kök hücre adı verilen ve bebekle birlikte büyüyebilen olgunlaşmamış hücreler içeren bir yama. Araştırmacılar bu teknikle hayvanlarda çok umut verici sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Süreci iyileştirmek için bebek koyunlarda ve bir çift İngiliz bulldog yavrusu olan Darla ve Spanky'de denediler.
Bebek Robbie ise, bu tedavinin uygulandığı ilk insanlardan biri. Annesi Emily, bunun reddedemeyecekleri bir can simidi olduğunu söylüyor. Denemedeki bebeklerden üçü şu anda doğdu. Ekip onları en az altı yıl boyunca izleyecek.
35 bebek planlanıyor
UC Davis ekibi, denemelerinin bir parçası olarak yaklaşık 35 bebeği tedavi etmeyi planlıyor. Tedavinin ne kadar işe yaradığını değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ve takibe ihtiyaç var. Robbie ve diğer bebekler, yürüme ve tuvalet eğitimi gibi becerilerdeki ilerlemelerini görmek için kontrollere tabi tutulacak.
İngiltere'deki Londra Great Ormond Street Hastanesi'nde çocuk cerrahı olarak görev yapan Prof. Paolo De Coppi, anne karnındaki bebeklerde spina bifida ameliyatı yapıyor ve kök hücre yamaları kullanmanın sonuçları daha da iyileştirebileceğini söylüyor. "Umudumuz bu ancak bekleyip görmemiz gerekiyor" diyor.
Folik asit hayati öneme sahip
Spina bifidaya neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte, bir dizi şey bebeğin bu hastalığa yakalanma riskini artırabiliyor. Hamilelik sırasında yeterli folik asit (B9 vitamini) almamak bunların en önemlilerinden biri.
Kaynak:Halk TV Haber Merkezi