İlaç önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek: Alzheimer için unutulmaz bir adım
İngiltere’de uzun zamandır sürdürülen çalışmalarda umut verici bir sonuca ulaşıldı. Genetikçi Prof. Dr. John Hardy, Lecanemab adlı ilacın demansa karşı on yıllardır süren mücadelede "başlangıcın sonunu" işaretleyebileceğine inanıyor. Hafif demansı olanlarda hafıza gerilemesini azalttığı söylenen ilacın birçok hasta için umut ışığı olacağı söyleniyor. Uzmanların tek endişesi Ulusal Sağlık Sistemi ile alakalı bürokrasinin ilacın deneme sürecini etkilemesi.
İngiltere Alzheimer Araştırma Merkezi’nde görevli D. Susan Kohlhaas, "İnsanlara erken teşhis konulması, araştırma ve tedaviye erken başlanması anahtar olacaktır. Bu bizim için gerçek bir fırsat penceresi” dedi.
Toksik proteinleri ortadan kaldırıyor
Lecanemab adlı ilaç, Alzheimer hastalığına yakalanan insanların beyninde biriken toksik beta-amiloid proteinlerini ortadan kaldırıyor.
Bugüne kadar onlarca farklı ilaç denenmiş fakat hiçbiri başarılı olamamış; bu durum da hastalığın gerçekten amiloidlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığının sorgulanmasına yol açmıştı. Bu seferki deneye, hastalığın erken evrelerinde olan 1.795 gönüllü katıldı.
İki haftada bir Lecanemab enjekte edilen hastaların hafızaları ve zeka kıvraklıkları test edildi.
18 aylık deney sürecinde bu ilacı alanlarda, plasebo verilen diğer deneklere kıyasla, bilişsel gerilemenin yüzde 27 oranında yavaşladığı tespit edildi. Beyindeki toksik proteinin miktarı da azaldı. Öte yandan ilacın beyinde şişme ve baş ağrısı gibi yan etkilere sahip olduğu anlaşıldı. İki haftada bir enjeksiyon şeklinde verilen ilacın gelecek yılın sonlarına doğru piyasaya sürülmesi bekleniyor.
İlaç diğer bunama hastalıklarında işe yaramazken sadece Alzheimer hastalarına iyi geliyor.
Şu an İngiltere’de 900 bin kadar demans vakası biliniyor. Vakaların yüzde 60-70'inde Alzheimer görülme ihtimali söz konusu.
Bu 21 belirtiden biri bile varsa doktora gidin