Herkesin Diline Düştük: İlaç Pazarında “Türkiye Fiyatı” Önlemi!

Herkesin Diline Düştük: İlaç Pazarında “Türkiye Fiyatı” Önlemi!
İlaç krizi derinleştikçe derinleşiyor. Artık muadili olmayan ilaçlar da ülkeden çekilmeye başlıyor. Düşük kura dayalı ilaç fiyatı mekanizması, ilaçların piyasadan çekilmesiyle sağlık krizi haline geldi. İlaç şirketlerinin Türkiye’deki fiyatın başka ülkelere örnek olmasını önlemek için ilaçları çektiği iddia ediliyor.

Yabancı ilaç firmaları, Türkiye’deki uygulamanın gelir azaltıcı etkisi yanında iki önemli olumsuzluğa daha neden olduğu iddiasında.

"TÜRKİYE FİYATI"

Bunlardan ilki, başka ülkelerin Türkiye’yi fiyat hesaplamasında referans almaya başlaması. İlaç firmalarının o ülkelerdeki fiyatların düşmesini önlemek için ilacı pazardan çekerek “Türkiye fiyatı”nın oluşmasını engellediği belirtiliyor. Bir diğer sorun ise Türkiye’den “paralel ihracat” yapılması. Uzmanlar fiyat marjı nedeniyle Türkiye’de zaman zaman perakende olarak dahi toplanan ilaçların başka ülkelere ihraç edildiğini vurguluyorlar.

Ekonomi’nin haberine göre, sorunun temelinde Türkiye’de neredeyse tek alıcı durumundaki kamunun fiyatları baskılamasının yer aldığı belirtiliyor. SGK’nin aylık verilerine göre reçete karşılığı ödenen tutar ocak-eylül 2023 döneminde 142 milyar 240 milyon TL’ye ulaştı. Bu tutar önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103,4 oranında artışa işaret ediyor. 2022’nin tamamında ödenen tutar ise 102 milyar TL düzeyindeydi. Türkiye’de satılan ilaçların kutu bazında sadece yüzde 9,6’sını oluşturan ithal ilaçların tutar bazında payı ise yüzde 45,3’e kadar çıkıyor. Bu nedenle kamu hem giderleri kontrol altında tutmak hem de ilaçların ulaşılabilir olmasını sağlamak adına düşük kur uyguluyor.

Etiketler :