Doktor ihracı 10 yılda 24 kat arttı! 'Dünya tarihinde bir ilki yaşıyoruz'

Doktor ihracı 10 yılda 24 kat arttı! 'Dünya tarihinde bir ilki yaşıyoruz'
New York Times hekim göçünde son 10 yılda en dikkat çeken ülkenin Türkiye olduğunu belirtirken Prof. Melih Bulut, Türkiye’nin yaşadığı yoğunlukta bir hekim göçünün dünya tarihinde ilk olduğunu söyledi.

Türkiye'den yurt dışına hekim göçü devam ediyor. TBB'nin yayımladığı tabloya göre hekimler ekonomik şartlar ve şiddet nedeniyle başa ülkelere göç ederken, New York Times ise hekim göçünün son 10 yılın en dikkat çeken ülkesinin Türkiye olduğunun altını çizdi.
Türkiye, dünya tıp tarihinin en büyük beyin göçünü yaşıyor. Uzmanlar, “Bugüne kadar dünyada böyle büyük bir hekim göçü yaşanmadı” derken, TTB çarpıcı bir tablo yayımladı. Tabloya göre son 10 yılda hekim ihracı 24 kat arttı. Gidişin nedeni ise ekonomik şartlar ve şiddet. Bilim ve sanat, gelişime uygun iklimlere doğru büyük bir yolculuk içinde. New York Times’ta yer alan makaleye göre, Türkiye özellikle son 10 yıldaki hekim göçüyle bu tablonun en dikkat çeken ülkesi…

17-18 Şubat’ta eylem var

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hekim ihracında riskli bir dönemden geçildiğinin altını çiziyor. “Özellikle genç hekimler bize gelerek ‘İyi hal belgesi’ istiyorlar. Amaçları yurtdışına gitmek” diyen Fincancı, TTB’nin hekim göçüyle ilgili verilerinin dehşete düşürdüğünü söyledi. Fincancı, meselenin arkasında çalışma şartları, ekonomik nedenler ve şiddet olduğunun altını çizdi. 8 Şubat’ta hekimler haklarını aramak için bir günlük grev yaptı. “Görevdeyiz” sloganıyla dikkat çeken hekimler, şartlarda bir düzelme olmazsa 17- 18 Şubat tarihlerinde grevi tekrarlayacaklar.

'Dünyada bir ilki yaşıyoruz'

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sağlık Danışmanı Prof. Melih Bulut, Türkiye’nin yaşadığı yoğunlukta bir hekim göçünün dünya tarihinde ilk olduğunu söyledi. “Hekimler elbette başka ülkelere giderler ama tüm dünya şu anda bizdeki hareketi konuşuyor. Çünkü bu büyüklükte bir kaçış hiç görülmedi” diyen Bulut, yaşanılan hareketliliği “Sağlık çalışanlarının kitlesel göçü” olarak nitelendirdi. Bulut, sektördeki durumu şöyle anlattı:

“Dünyada sağlık profesyonelliği anlamında tanımlanmış 40 meslek var. Türkiye, bunların tamamında dünya ortalamasının üzerinde yetenekler yetiştiriyor. Üniversitelerimiz bu konuda iyi. Bu nedenledir ki dünyanın her yerinden, her branşta hasta Türkiye’ye geliyor. Ayrıca yabancı öğrenci akını da var. Burada eğitim görüyor ama burada hizmet vermiyorlar. Öte yandan Batı dünyasında iyi yetişmiş sağlık profesyoneli açığı var. El üstünde tutuyorlar.”

doktor.jpg

Üç temel nedeni var?

Prof. Dr. Melih Bulut, hekim göçünün üç ana nedeni olduğunu söyledi. Bunların başına ise ‘İyi hekimlik yapmak için koşulların yeterli olmaması, özellikle halk sağlığında şartların uygunsuzluğunu’ koyuyor Bulut. İkinci olarak ise özlük haklarındaki eksiklikleri göstererek, “Getirilen performans sistemi çalışma barışını bozdu” diyor. Son dönemde artan sağlıkta şiddet de Prof. Dr. Bulut’un göçün nedenleri listesine koyduğu bir başlık. “Vatandaş sağlıkçısına sahip çıkmadı. Aslında sinirlendikleri sağlık sisteminin tamamı ama kişiselmiş gibi gösteriliyor. Sağlık Bakanlığı konuyu üzerine alınmıyor. Güvenliği sağlamıyor. Hekimine sahip çıkmıyor” diyen Bulut, sağlıkta şiddet vakalarının basına yansıyandan daha fazla olduğunun altını çiziyor.