Araştırma: Çin aşısı Sinovac, bir kanser türüne karşı etkili

Araştırma: Çin aşısı Sinovac, bir kanser türüne karşı etkili
Bonn ve Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Shanxi Üniversiteleri tarafından yapılan yeni bir çalışma, nazofarenks kanseri ilaçlarının Çin aşısı Sinovac ile aşılandıktan sonra kullanılmasının daha etkili olduğunu ortaya koydu.

Nazofarenks kanseri olan hastalar genellikle bağışıklık sistemlerini tümöre karşı harekete geçiren ilaçlarla tedavi ediliyor. Şimdiye kadar Covid-19 için aşılanmanın, sözkonusu kanser tedavisinin başarısını azaltabileceğinden veya ciddi yan etkilere neden olabileceğinden korkuluyordu. Bonn ve Çin'ndeki Shanxi Üniversiteleri tarafından yapılan yeni çalışma, bu konuda merak edilenleri artık ortaya çıkarıyor.

Kanserin işleyişi

"Annals of Oncology" dergisinde yayınlanan çalışmada, birçok kanser hücresinin, bağışıklık hücrelerindeki PD-1 reseptörünü tetikleyerek, endojen savunma güçlerini etkili bir şekilde kapattıkları ve dolayısıyla da vücudun bağışıklık tepkisini alt üst edebileceği belirtildi.

Kanser tedavisinde de bu PD-1 reseptörlerini bloke etmeye yönelik ilaçlar kullanılabiliyor. Böylelikle bağışıklık sisteminin, tümörle daha etkili bir şekilde savaşması amaçlanıyor. Covid'e karşı aşılamanın da PD-1 reseptörünü kapsayan bağışıklık sistemini uyardığı düşünülüyor.

Araştırmacılar Çin'in işbirliğiyle bu endişenin haklı olup olmadığını araştırdı. Analize Çin'in dört bir yanından 23 hastanede tedavi gören bin 500'den fazla hasta katıldı.

Aşılanan hastalar kanser tedavisine daha iyi yanıt verdi

Kanserden muzdarip 373 kişiden oluşan alt küme, Çin Covid aşısı SinoVac ile aşılandı. News Medical'ın haberine göre, araştırmanın yazarlarından Prof. Dr. Christian Kurts, "Aşılanan hastalar şaşırtıcı bir şekilde, aşılanmamış hastalara kıyasla anti-PD-1 tedavisine önemli ölçüde daha iyi yanıt verdiler. Ayrıca, ciddi yan etkilerle karşılaşma sıklıkları da düşüktü" dedi.

Araştırmacılar aşılamadan sonra tedavinin neden daha başarılı olduğunu söyleyemiyor. Shanxi Üniversite Hastanesi'nden Dr. Qi Mei, "Aşılamanın belirli bağışıklık hücrelerini harekete geçirdiğini ve bunların da tümöre saldırdığını varsayıyoruz. Şimdi bu hipotezi daha fazla araştıracağız" açıklamasında bulundu.

Kaynak:halktv.com.tr Dış Haberler Servisi

Etiketler :