Komşu belediyelerde çifte standart: Ortak noktaları AKP ve mahkeme kararını tanımama
Haber: Ali Isıyel
Eyüpsultan Belediyesi ve Eyüpspor futbol kulübünün as başkanı olan Fatih Kulaksız'ın sahibi olduğu Revna Yapı İnşaat isimli bir şirket eliyle, Defterdar Mahallesi Mutlugül Sokak'ta yaşayan Bodur Ailesi'nin evleri hukuksuz bir biçimde yıkıldı. 13 Aralık 2019 tarihli 4'üncü ve 5'inci idare mahkemelerince verilen yıkımı durdurma kararına ve ailenin elinde yapı kayıt belgesi bulunmasına rağmen 13 Ocak 2020'de hiçbir tebligat gönderilmeden Bodur Ailesi'nin evi yıkıldı.
Belediyeden müteahhide 'jet' kıyak
Özel Kavram Okulu'nun inşaatı için evin yıkılmasından kısa süre sonra hızlı bir şekilde müteahhit şirket tarafından evin olduğu alan okul bahçesinin içerisine alındı. İşi oldu bittiye getirmek isteyen müteahhit şirkete belediyeden de desteklerin ardı arkası kesilmedi. Bu süreçte yolun diğer tarafında olan sokak lambaları okulun olduğu tarafa konuldu ve sokak zemini yenilendi.
Evi yıkılan Şefik Bodur'un çocukları Betül ve Oğuz Bodur, ellerinde olan tüm şikâyet mercilerine başvurmalarına rağmen her seferinde mağduriyeti yaratan Eyüpsultan Belediyesine yönlendirildiler. Bu süreçte İBB'yle de bir türlü iletişim sağlayamayan aile, eski avukatlarının da müteahhit yanlısı tavırları nedeniyle elleri kolları bağlı kaldı.
"Yapı kayıt belgesinin hiçbir hükmü yok"
Eski avukatlarının müteahhit yanında yer alması üzerine başka bir avukata vekâlet veren Bodur Ailesi, tazminat davası açmak için harekete geçti. Belediyeye dilekçe gönderen aile, şimdi belediyenin cevap vermesi için yasal süre olan 60 günün dolmasını bekliyor. Belediyeden gelen cevap üzerine dava açmaya hazırlandıklarını belirten Betül Bodur, "Biz İBB'ye de ulaşamadık hiçbir şekilde. İBB'de çalışan ve tanıdığımız birkaç kişi 'Yapı kayıt belgesinin hiçbir hükmü yok' şeklinde yanıt verdi yalnızca." diye konuştu.
Komşu belediyeye çifte standart
Oysa Eyüpsultan Belediyesinin komşu belediyesi olan Fatih Belediyesi bunun tam aksini iddia ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Korkusuz gazetesindeki köşesinde Can Ataklı, İstanbul Çapa'da bir binanın alt katını tutan marketin alanlarını genişletmek adına taşıyıcı duvarları yıktığını ve kolonları tıraşladığını gündeme getirmişti. Deprem endişesiyle birkaç vatandaş konuyu mahkemeye taşımış ve mahkemece haklı bulunmuştu. Konuyu gündeme taşıması üzerine Fatih Belediyesi Ataklı'ya bir açıklama göndermiş ve açıklamasında konuttan dükkana dönüştürülen yerin imar barışından yararlandığını, yapı kayıt belgesi aldığını vurgulamıştı.
Can Ataklı'nın ilgili yazısı için tıklayın
Ataklı açıklamanın üzerine yazdığı bir diğer yazısında ise "Konuyla ilgili açılmış davaları, mahkemenin uyulmayan düzeltme talimatlarını ne yapacağız? Ama söz konusu AKP olunca fark etmiyor ki." ifadelerini kullanmıştı.
Peki, bir belediye imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi olması nedeniyle deprem riski içeren üstelik mahkemece de bu risk tescillenmesine rağmen hiçbir şey yapamayacaklarını belirtirken; komşu belediye hiçbir risk içermeyen bir binayı, yine para karşılığında alınmış imar barışı kapsamındaki yapı kayıt belgesi varken, üstelik de iki mahkeme 'yıkımı durdurma kararı' çıkartmışken nasıl yıkar?
Görünen o ki, iki belediyenin zıt uygulamalarına rağmen iki ortak noktası bulunuyor; mahkeme kararlarını umursamamak ve AKP'li olmak.
Kulaksız'ın nikâh memuru Köken
Elbette Eyüpspor kulübünün as başkanı olan Revna Yapı İnşaat'ın sahibi Fatih Kulaksız sözkonusu olunca işler değişiyor. 2 Şubat'ta Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, Fatih Kulaksız'ın nikâh memurluğunu da yapmıştı.
Eyüpsporumuzun As Başkanı Fatih Kulaksız ve Rabia Yılmaz kardeşlerimin nikahlarını kıydık. Bir ömür boyu mutluluklar diliyorum. pic.twitter.com/7KsHHkejDo
— Deniz Köken (@DenizKoken) February 2, 2020