Giresun'da halk ayaklandı: AKP'li başkanın yeğenine ait taş ocağı tehlike saçıyor

Giresun'da heyelan bölgesinde bulunan AKP'li Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı'nın yeğeni Bilal Çağrıcı'ya ait olan taş ocağı, yöre halkı tarafından protesto edildi. Köy halkı heyelanların sebebini taş ocağı olarak gösteriyor.

Haber: Ali Isıyel

Giresun'un Bulancak ilçesine bağlı Kovanlık beldesinde meydana gelen heyelanlar nedeniyle köy 15 gün ulaşıma kapandı. Yolda çatlakların da oluştuğu heyelan sonrası, köy sakinleri heyelan bölgesinin dibinde bulunan taş ocağının kapatılması için eylem yaptı.

Aynı zamanda taşımalı eğitim de olduğu köyde çocukların servis hizmetini de yapan 300 nüfuslu Düz Mahallesi muhtarı Atanur Bektaş, "Dağ üzerinden giden bir alternatif yol daha var. Çocukları oradan götürüp getirdim. Bereket kar yağmadı yoksa o yol kullanılamazdı" dedi.

15 gün kapalı kalan köyün gerçek yolu geçtiğimiz cuma günü açıldı ancak yolda oluşan çatlaklar nedeniyle yolu kullanmak zorunda kalan köylüler canlarından endişe ediyor. Heyelan bölgesi ilan edilen bölgenin hemen dibinde yer alan taş ocağı ise faaliyetlerine devam ediyor.

Taş ocağı AKP'li başkanın yeğeninin

AKP'li Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı'nın yeğeni Bilal Çağrıcı'ya ait olan taş ocağı için CİMER, BİMER, Valilik ve Kaymakamlık gibi şikâyet mercilerine başvuruların sonuçsuz kaldığını söyleyen Bektaş, "Siyasi bir süreç olduğu için önümüze taş konuluyor. Kime başvurduysak her gelen 'zararı yok' dedi ama bizim bölgemiz heyelan bölgesi. Haftada 3 sefer patlama oluyor." diyerek duruma isyan etti.

4'üncü heyelan

Bölgede daha önce 3 kez daha heyelan olmuş ve köye büyük zarar vermiş. 1993 yılında gerçekleşen heyelanda 7 ev giderken, 2009 yılındaki heyelanda 3 ev gitmiş. 2014 yılında 1 ev ve 30 dönüm arazi yok olurken, köylüler bunların sebebinin taş ocağının gelişigüzel çalışması olduğunu savunuyor.

2017 yılında bölgede eylem gerçekleştiren köylülerle şirket yetkilileri görüşmeye geldi. Köy sakinleriyle anlaşmaya çalışan şirkete ÇED raporunun sorulması üzerine gösterilen raporda, "ÇED raporu almaya gerek yok" ifadesinin yer aldığı ileri sürüldü. Kaymakamlık ise, taş ocağının ruhsatı olduğunu ifade ederken, heyelan bölgesine bu kadar yakın bir yerde üstelik 4 kez heyelan gerçekleşmişken nasıl ÇED raporu alındığı da akıllarda soru işareti bırakıyor.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı ve MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt'la görüşen muhtar, Enginyurt'un danışmanının CHP'li Tığlı ile görüştüklerini duyması üzerine kendileriyle ilgilenmediğini ifade etti.

Muhtar Bektaş son olarak seslerini duyurmak için, "Şu an mevcut yolu kullanıyoruz ama canımızdan endişe ediyoruz. Tedirginiz, yolda çatlaklar var" ifadelerini kullandı.

Necati Tığlı soru önergesi vermişti

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, bölgede sık sık heyelanlar yaşandığını ifade eden yöre halkının, yolun bir an önce trafiğe açılması yanında can ve mal güvenliğine yönelik tehdidin ortadan kaldırılması konusunda kalıcı çözüm beklediğine vurgu yaparak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a şu soruları sordu:

  • Bölgenin heyelan riski ve potansiyeline ilişkin herhangi bir değerlendirme, bilimsel çalışma yapılmış mıdır? Bölgenin jeodezik ve geoteknik yöntemlerle izlenmesi sağlanmış mıdır?
  • Bölgede faaliyet gösteren taş ocağı için alınan ÇED Raporunda bölgenin heyelan durumuna ilişkin hangi bilimsel veriler yer almaktadır?
  • Her yıl yaşanan toprak kaymalarının bölgede faaliyet gösteren taş ocağından kaynaklanıp kaynaklanmadığına ilişkin herhangi bir çalışma denetim neden yapılmamaktadır?
  • Karayolunun trafiğe açılması neden bu kadar gecikmiştir?
  • Taş ocağı ortaklığının siyasi nüfuzu sebebiyle herhangi bir yaptırım ve denetime tabi tutulmadığına ve siyasi baskı ile yetkililerin ve bürokratların denetim görevini yerine getirmediğine ilişkin bir soruşturma yürütmeyi düşünüyor musunuz?
  • 34 km’lik Bulancak Kovanlık yolunun konforunun artırılması ve 2006 yılında Karayolları ağına alınan 18 km Kovanlık-Aydındere yolunun köy yolu standardından karayolu standardına çıkarılması için hangi çalışmalar yapılmış ya da yapılacaktır?
  • Bölgede herhangi bir tünel yapılmasına ilişkin bir çalışma var mıdır?

Etiketler :