Yiyicilik

Bir kamu görevlisinin icra ettiği kamu görevinin kendisine sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak muhatap olduğu kişilerden yarar sağlamaya ve bu kişileri yarar sağlama yönünde vaatte bulunmaya yönlendirmesi “irtikap” suçunu oluşturur. İrtikap suçu, kamu görevlisinin tek taraflı olarak mağdurun iradesini etkilemesi sonucu işlenen bir suçtur.

Bu suçu işleyen kamu görevlisi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırır.

Türk Ceza Kanunu’nun 250 maddesi “irtikap” suçunu ve cezasını böyle tarif ediyor.

İrtikap kavramının sözlük anlamı ise “yiyicilik, rüşvet alma” olarak tanımlanıyor.

AK Parti iktidarı, son günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanı Serkan Taranoğlu, eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve kız kardeşi AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu’na uzanan “yiyicilik, rüşvet” alma iddiasıyla karşı karşıya kaldı.

Eski SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu ve kardeşi Zehra Taşkesenlioğlu iddiaları reddettiler. Yargıya başvuracaklarını açıkladılar.

Bu arada Zehra Taşkesenlioğlu’nun eski eşi Ünsal Ban yurtdışına çıkmak isterken gözaltına alındı.

Organize suç örgütü hükümlüsü Sedat Peker, eski Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu’nun, Marka Yatırım Holding’in sahibi Mine Tozlu Sinereni AK Parti Erzurum Milletvekili olan kardeşi Zehra Taşkesenlioğlu’na yönlendirdiğini iddia etti.

Zehra Taşkesenlioğlu’nun da Mine Tozlu Sineren'i Way Out adlı bir finansal danışmanlık şirketine yönlendirdiğini iddia eden Peker, bu şirkette Mine Tozlu Sineren’den 12 milyon lira, danışmanlık adı altında “rüşvet istendiğini iddiasıyla paylaşımda bulundu.

Peker, daha sonra Cumhurbaşkanı Danışmanı Serkan Taranoğlu’nun, Mine Tozlu Sineren’e ulaşarak söz konusu danışmanlık şirketinde bir araya geldiklerini belirtti. Halk TV'de yayınlanan İnan Demirel ile Asıl Mesele programına, dün de Şirin Payzın’ın Sözüm Var programına bağlanan Mine Tozlu Sineren bu iddiaları doğruladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Taranoğlu’nun istifa ettiği haberleri yansıdı, ancak doğrulanmadı. Bu arada Peker’in hakkında iddialarda bulunduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın diğer danışmanı Korkmaz Karaca, Cumhurbaşkanlığı ve AK Parti’deki görevlerinden istifa etti.

İddialar arasında; Taranoğlu’nun kendisinden rüşvet istenen iş kadını Mine Tozlu Sineren’e, “Korkmaz Karaca’nın kendisini arayabileceğini, işi O’na vermemesi gerektiğini, çok para isteyebileceğini ifade ettiği” de vardı. Ayrıca Karaca’nın, kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz’ın verdiği makam arabasını kullandığı ve yalısında bir çalışma ofisi bulunduğu da kamuoyuna yansımıştı.

Karaca, sağlık nedeniyle istifa ettiğini açıklamış olsa da Peker’in iddialarından sonra alınmış bir karar olması zamanlama açısından oldukça manidar.

Milletvekili Taşkesenlioğlu, eşi Ünsal Ban’a 2,5 milyon dolar verdiğini söyledi. Taşkesenlioğlu’nun abisi Ali Fuat Teşkesenlioğlu’nun SPK Başkanı olduğu dönemde sermaye piyasasına açılma konusunda danışmanlık verdiği de anlaşıldı. Bu şirketini daha sonra eşinin abisi ve şoförüne devrettiği ortaya çıktı. Ünsal Ban’ın ise büyük paralar kullandığı, 88 dönüm arazi ve 4,5 milyon eoru’ya yat aldığı ortaya çıktı. Ban’ın sermaye piyasasıyla ilgili danışmanlık hizmeti verdiği iddiası da kamuoyuna yansıdı.

Nereden bakılırsa bakılsın ortaya saçılan bilgiler ve Sineren’in yazışmalarından çok büyük bir yolsuzluk iddiasının söz konusu olduğu görülüyor. Ortada dolaşan paralar milyarlarca lira ile milyonlarca dolar ve euro’yu buluyor. Peker, 180 milyon dolarlık rüşvet alındığını, 100’e yakın gayrimenkul edinildiğini öne sürüyor.

Adı geçenlerden biri Cumhurbaşkanı’nın danışmanı, diğeri milletvekili olmasına karşın Cumhurbaşkanlığı veya AK Parti yönetimi bu yazı kaleme alındığı saate kadar bir açıklama yapmadı.

Oysa bu ağır suçlamalar ve kamuoyuna yansıyan yazışmalar karşısında en azından adı geçen milletvekili ve bürokratlar hakkında Erdoğan’ın veya AK Parti yönetiminin bir açıklama yapması gerekirdi.

Kamuda yiyicilik faaliyetlerinin ne boyutta olduğu bilinmiyor.

Tek örnek SPK’da iş görebilmek için rüşvet istendiği iddiası mıdır?

Bu sorunun yanıtı da henüz belli değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi