Vaniköy’deki kaçak villa baskını Rus oligarklara gözdağı mı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Üsküdar Vaniköy’de orman arazinde kaçak villa ek yapılarının inşaatını durdurması ve yasal işlem başlatması AKP çevresinde heyecan yarattı.

Kaçak inşaat üzerinden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun karşı karşı geldiği yorumları yapanlar, büyük resmi de görmeli.

Dün Bakanlık ekipleri İBB’ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkisindeki alandaki arzide inceleme yaptı, süren villa inşaatında imar kanununa aykırı bölümler tespit etti, inşaatı durdurdu, inşaatta çalışan işçiler, polis nezaretinde alandan çıkarıldı.

Basit onarım izin belgesi ile süren prefabrik ve tahta ek bina inşaatları geçtiğimiz 16 Ağustos’ta İBB tarafından da mühürlenmiş.

***

Vaniköy’de inşaatı durdurulan villa kompleksi ve arazinin, uluslararası kamuoyunda tanınan en ünlü Rus oligarkı Roman Abramoviç olduğu yolunda, çevreden çok kişinin tanıklığı var.

Elektronik ansiklopedi Vikipedi’de Abramoviç’in hayatından bir kesit:

Chelsea FC’nin (İngiliz futbol kulübü) eski sahibi olmasıyla da bilinen Abramoviç, 2019 yılının Forbes listesine göre 12.9 milyar Amerikan doları olarak tahmin edilen servetiyle İsrail’in en zengin ikinci, Rusya’nın en zengin on birinci ve Portekiz’in en zengin birinci kişisi oldu. Dünyanın 120. en zengin kişisidir. 1999-2013 yılları arasında Çukotka’da (Rusya’da) okullar, hastaneler ve altyapı inşa etmek için 2.5 milyar dolardan fazla bağışla, yaşayan diğer Ruslardan daha fazla bağışta bulunmuştur. Yahudi Kültürü ve Dini Forumu tarafından son 20 yılda Rusya, ABD, İngiltere, Portekiz, Litvanya, İsrail ve başka yerlerdeki Yahudi davalarına 500 milyon dolardan fazla katkısından dolayı tanındı.

***

Vaniköy’deki kaçak villada 1990’lardan, 2018 yılına kadar “organize suç örgütü kurmaktan” hüküm giyen Adnan Oktar oturuyordu.

Mülkiyeti Osmanlı paşalarından Vani Mehmet Efendi’nin torunlarından satın alma yoluyla, Malatyalı Cüre ailesine geçen iki villa; Vaniköy caddesinden, ormanlık alana kadar uzanan 10 dönümlük arazi içinde yer alıyor.

Arazide yer alan villalardan birinde Oktar, diğerinde de Cüre ailesi kalıyordu. Aile sonradan ikinci villayı da Oktar’a kiraladı.

***

Web’de yayımlanan Malatya sayfasında 2019 yılında Selahattin Cüre’nin 82 yaşında vefat ettiği yazıyor. Vaniköy’deki arazinin/villaların Rus alıcıya satışı bu tarih itibariyle gündeme geliyor.

Eski İstanbul Milletvekillerinden Emin Şirin’in 28.11.2006 tarihinde dönemin İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu’nun yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesini dün sosyal medya hesabından gazeteci Bahadır Özgür hatırlattı.

Şirin, yanıtlanmayan soru önergesinde “Mustafa Cura Vakfı’na ait orman arazisinde yer alan villaların ruhsatı bulunmakta mıdır?” diye soruyor.

Şirin’i aradığımda “Adnan Oktar grubu benimle çok uğraşıyordu, ne yazdıysam doğrudur, belgesi vardır” diyor. Şirin Villanın satışından sonraki gelişmeleri takip etmediğini de ekliyor.

Bu arazi üzerindeki yapılarla ilgili soru işaretleri ne 2006, ne de 2018 yılında oluşuyor. Oktar’ın “suç merkezi” villa kopleksindeki genişlemesi hep göz önündeymiş.

***

Villanın satın alma işleminin, Abramoviç adına, İngiltere merkezli yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Pure Fuel şirketinin 1990 doğumlu genel müdürü Boris Borisenko tarafından yapıldığı söylendi.

İddia o ki; Abramoviç bu mülk için Cüre ailesine 26 milyon dolar saymış.

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın başlamasının ardından, İngiltere hükümeti, Abramoviç’in de aralarında olduğu 7 Rus oligarkın ülkedeki servetlerine el koymuştu. Abramoviç’in sahibi olduğu Chelsea FK, ABD'li bir konsorsiyuma 5.25 milyar dolara satıldı.

***

İngiltere'den ayrılmak zorunda kalan Rus milyarder Abramoviç’in istikameti Türkiye oldu.

Abramoviç Boğaz’a ilkin kiracı olarak yerleşti.

Abramoviç, Amerikalı fon yöneticisi ve finans yazar Jack D. Schwager tarafından yazılan “Borsa Sihirbazları” isimli kitabının konusu olan Ahmet Okumuş’un Anadolu Hisarı’ndaki yalısında kiracıydı…

2012 yılında Feyyaz Tokar Yalısı'nı 25 milyon dolara satın alan ABD merkezli faaliyet gösteren Opportunity Fund kurucu ortağı Okumuş’un yalıyı eşi Melisa Okumuş’a verdiği haberleri çıkmıştı.

Bodrum Mandarin Oriental’ın yapımında iki ev satın alan Şahenk, iki evi birleştirip devasa bir malikâneye sahip oldu.

Okumuş 2020 yılında da Şahenk’in özel olarak yapılan ultra lüks villasını 16 milyon dolara satın almıştı.

Mahalleden Okumuş’un Anadolu Hisarı’ndaki yalısının ikinci kiracısının da Abramoviç’in referansıyla bir başka Rus oligark olduğu söyleniyor.

***

İstanbul Boğazı’na “Gözümüz gibi bakıyoruz” diyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Üsküdar’ın Vaniköy mahallesinde, Öngörünüm bölgesinde, orman alanına yapılan kaçak villa ekleriyle ilgili bir soru üzerine şu açıklamayı yaptı:

İBB sorumluluğuna ait bölgede ekiplerimiz; hem İBB'yi yazılı sözlü uyardı, hem de inşaatı devam eden yeri durdurarak müdahale etti. Savcılığımıza suç duyurusu işlemleri yürütülmektedir. İBB'ye de gerekli uyarı yapılmıştır. Biz de bakanlık olarak süreci anbean takip edeceğiz. Burada herhangi bir kaçak yapı yapılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu emanete sahip çıkarak gelecek nesillere de en güzel haliyle aktarmış olacağız. Tüm milletimizin içi rahat olmalı. Haksız kazanç sağlayanların takipçisi olacağız.

İBB’den konuyla ilgili açıklama gecikmedi:

16 Ağustos 2024 tarih, 2089 sayılı yapı tatil tutanağı düzenlenmiş olup inşaat (ek yapılar) mühürlenerek faaliyetten men edilmiş ve konu hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de bilgilendirilmiştir. Kurumumuz, bu süreçte yasal yükümlülüklerini titizlikle yerine getirmekte olup mevzuat dışı her türlü yapılaşmanın önüne geçmek için kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir."

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kayıtsız kalmıyor:

" Boğaziçi Öngörünüm bölgesinde yer alan yapıyla ilgili olarak Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesi uyarınca 'imar kirliliğine neden olma' suçundan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştır. Dünyanın göz bebeği İstanbul'umuzun doğasını bozacak hiçbir olumsuzluğa asla müsaade edilmeyecektir. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir."

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Vaniköy'den gelen görüntülerin, bu eşsiz doğa parçasının kaçak yapılaşma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösterdiğini belirtti.

Üsküdar Belediyesi önceki Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de “Bizim zamanımızda öngörünümde kaçak inşaata izin vermedik.” diyerek konuya dahil oldu.

AKP yekvücut Vaniköy baskınının peşinde…

***

İnşaatta Rus işçilerin çalıştığını söyleyen Vaniköy ahalisi, “ Villaların olduğu bölgede ağaçlar kesimi günlerce sürdü. Testere seslerinden büyük acı çektik” diyorlar ki, arazinin önceki-sonraki fotoğrafları bu alanda ağaç katliamını belgeliyor. Yeşilin göbeği oyulmuş!

Bakanların, yerel AKP kadrolarının Vaniköy’daki kaçak villa mevzusuna “anında” dalması geniş bir uzlaşıyı gösteriyor.

*Boğaz öngörünümünde 25 şantiye sürüyor; Vaniköy’ü diğer kaçak inşaat denetimleri izler mi?

*Kaçak inşaatın polislerle basılması Türkiye’yi mesken edinen Rus oligarklara hangi mesajı veriyordur?

*Ve de Putin kendisine muhalefet eden Abramoviç’in adının geçtiği kaçak villa baskınını nasıl okur?

Yanıtı sahada alınacak sorular…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Serpil Yılmaz Arşivi