Seçim ayarlı operasyona karşı çıktı, terfi ettirilmedi

Eceabat Cumhuriyet Başsavcılığı, 23 Kasım 2023’te Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne gönderilen bir ihbarı dört ay sonra, 22 Mart 2024’te, işleme koydu.

İhbar CHP’li Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli hakkındaydı.

whatsapp-image-2024-08-18-at-19-19-11.jpeg
Saim Zileli

İhbarda Zileli’nin tarla vasfındaki taşınmazları ucuz bir fiyata alıp bir bölümünü oğluna devrettiği, imara açıp 18 milyon TL’ye sattığı ileri sürüldü. Satışı tapuda düşük gösterip vergi kaçırdığı, elde ettiği geliri döviz bürosunda yasallaştırdığı iddia edildi.

Savcılık aylardır elinde beklettiği ihbarı, 31 Mart’a dokuz gün kala Eceabat İlçe Emniyet Amirliği’ne gönderdi.

Yazıda, Zileli’nin kimlik bilgisi ve adresi araştırılarak, gözaltına alınarak, şüpheli sıfatıyla ifadesine başvurulması, CİMER ihbarında adı geçen iddialarla ilgili kapsamlı araştırma yapılarak, savcılığa gönderilmesi istendi.

“Türkiye’nin gündemine otururuz”

İddiaya göre…

Emniyet amiri bu talimat eline ulaşınca savcılığı arayarak, tapu kayıtlarına bakılmadan, arazinin imara açılıp açılmadığını kontrol edilmeden, satışlar incelenmeden operasyon yapmaya karşı çıktı. “Seçime etki ederiz, Türkiye’nin gündemine otururuz” dedi.

Savcı gözaltına almakta ısrarcı oldu.

Amir, “Size döneceğim” diyerek, telefonu kapattı ve bu isteği üstlerine bildirdi. Emniyet’teki itiraz üzerine Zileli’ye 31 Mart’tan önce operasyon yapılmadı.

Terfi ettirilmedi

Seçim ayarlı operasyona karşı çıkan emniyet amiri terfi ettirilmedi. Dokuz yıllık emniyet amirinin, bu işlemin iptali için yargı yoluna başvuracağı ifade ediliyor.

Zileli: Haberim yok

Başkan Zileli, 31 Mart’tan önce gündeme gelen, ancak askıya alınan operasyondan haberdar olmadığını belirterek, “Şu an sizden duyuyorum” diyor. Zileli, seçimden sonra ne gözaltına alındığını ne de ifadesine başvurulduğunu kaydediyor.

Zileli, ihbardaki iddiaların seçim öncesi muhalifleri tarafından gündeme getirildiğini ve gerçek dışı olduğunu savunuyor. “MHP’liler seçimde ‘Dosyası var’ diye konuşuyordu” diyor. Zileli, söz konusu tarlada oğlunun da hissedar olduğunu belirterek, “Bu tarlanın imarı vardı. Zaten imar çıkarma yetkim yok” diye konuşuyor. Zileli, yalnızca İmar Planı’nın 18. maddesi uyarınca tarlada parselasyon yapıldığını kaydediyor.

Seçil Erzan’ı da çarpmışlar

Bozcaada’da, futbol sahasına giden yol üzerindeki bağ evi göz alıyor.

Girişinde ‘Babamın Bahçesi’ tabelası asılı.

Dış kapı açık.

Taş merdivenlerini ot bağlamış.

Bağ evinin bahçesindeki otlar dize kadar uzamış; asmalardaki üzümler salkımında çürümüş.

Bu ev ‘Fatih Terim Fonu’ adı altında dolandırıcılığa imza atan Denizbank Gayrettepe Şube Müdürü Seçil Erzan’a ait.

Ev Erzan’a anne ve babadan miras.

Evde Eylül 2022’de Terim Ailesi’ni ağırladı.

Buluşmada Erzan’ın eski nişanlısı ve Terim’in avukatı Candaş Gürol ile Terimlerin aile dostu Nur Erkasap da vardı.

Yemekten sonra evde Netflix’teki ‘Terim’ belgeselini izlediler.

Terimler geceyi evde geçirdi.

whatsapp-image-2024-08-18-at-18-57-04-2.jpeg
Seçim Erzan'ın villasının son halini İsmail Saymaz görüntüledi.

Mimarı çarptı

Erzan, bu evin tadilatını yapan, babasının dostu mimar İbrahim Karabaldır’ı da çarptı. “Bana ev yapımında çok yardımcı oldun, sana iyilik yapmak istiyorum” diyerek, Karabaldır’dan 180 bin dolar aldı ve geri ödemedi.

Erzan, Barış Tari’den 2023’ün ocak ve şubat aylarında yüksek miktarda borç aldı. Borca karşılık 17.100.000 TL’lik senet imzaladı. Vade tarihi 24 Şubat’tı.

Senete istinaden A4 sayfasında protokol düzenlendi.

El yazısıyla kaleme alınan protokolde Erzan’ın borcunu ödemediği takdirde Bozcaada’daki evini devredeceği belirtildi.

Borç ödenmeyince Tari, icraya başvurdu.

Erzan ayrıca, 10 milyon TL aldığı avukat Türkay Gümülcineli’ye evini ipotek verdi. Gümülcineli, parasını alamayınca dava açtı. Erzan’ın avukatı Nazlı Nadide Karaaslan, mahkemede itiraz etti. Evraktaki imza sahiplerinden birinin Erzan’ın hasta annesi olduğunu ve iradesi dışında imzasının alındığını savundu. İşlem durduruldu.

Selçuk İnan ve Mert Zeydanlı da evin satılması ve alacaklarının tahsili için karar aldırdı.

whatsapp-image-2024-08-18-at-18-57-04-1.jpeg

Hem Erzan’ı hem tatilcileri çarptı

Erzan, tutuklanmadan önce bağ evini, kiralaması için A.A. adlı arkadaşına verdi.

A.A., hem elde ettiği kira gelirinden Erzan’a pay vermedi hem de yüklü bir elektrik borcu taktı. Ayrıca evi aynı anda birden çok kişiye kiralayarak, tatilcileri dolandırdı.

Gazeteci Serkan İlik’in ‘Bozcaada Haber’ adlı internet sitesinde yazdığı haberde, şu bilgilere yer veriliyor:

“İki yıldır internet platformlarında kiralık olarak ilana çıkarılan bağ evi için ön ödeme alınıyor. Ödeme sonrası A.A. ne telefonlara cevap veriyor ne de ödemeleri iade ediyor. Aynı tarihlerde birden fazla kişiye aynı evi kiralayarak, dolandırıcılık faaliyeti yürüttüğü iddia ediliyor.”

Haberde ‘Airbnb’ adlı internet platformu üzerinden evi 11 - 17 Temmuz 2024 arasında kiralayan ve 12 bin TL kapora gönderen bir tatilcinin mağduriyetinden söz ediliyor. Tatilci, Bozcaada Haber’e şöyle konuşmuş:

“Tarih yaklaştığında evin kanalizasyonunun patladığını, halletmeye çalıştıklarını ilettiler. Bir gün kala evin düzelmediğini, başka ev ayarlayacaklarını ilettiler. Başka ev bulamadılar. Ne kaporayı ne masraflarımızı karşılaşdılar. Bu sürede evin ilanı açıktı. Farklı numaradan aynı tarihleri tutmak istediğimizde A.A. evin müsait olduğunu söyledi ve kapora istedi. Dolandırıcı olduğunu anladık.”

Avukat Karaaslan da A. A.’nın insanları dolandırdığını doğruluyor.“Erzan’a ödeme yapmadı ve elektrik borcu taktı. Ayrıca kaçak elektrik kullandı” diyor.

whatsapp-image-2024-08-18-at-18-57-04.jpeg

Ev kaçak, yıkılacak

Bu arada, Erzan’ın bağ evinin kaçak olduğu anlaşıldı ve yıkım kararı çıktı. Karaaslan, karara itiraz etti.

Karaslan, evin değerinin 12 milyon TL olduğunu ifade ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Saymaz Arşivi