Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Irkçı kalkışmada parmağı var: Altın Çocuğun uğursuz rolü

İngiltere'nin Southport kasabasında işlenen çocuk cinayetleri bahane edilerek başlayan ırkçı kalkışmalar ülke çapında yayılıyor. Kasabada üç genç kız, yaşı küçük olduğu için adı önceleri açıklanmayan Axel Rudakubana adlı Cardiff doğumlu Ruandalı bir mülteci ailenin çocuğu tarafından öldürülünce, ırkçılar bunu önce Müslümanlara, sonra siyahlar ile tüm yabancılara karşı bir saldırı fırsatına dönüştürdü. Bu, ülkede bugüne kadar görülmüş olan en ağır belki de en yaygın ırkçı kalkışma.

Olayın hem polisin sanığın kimliğini açıklamaması hem de bilgi kirliliğinin hızla yayılması nedeniyle patlak verdiği malum. Cinayetler duyulur duyulmaz sosyal medyada katilin Müslüman olduğu bilgisi(!) yayılınca Müslümanlara ait işyerleri ile bir cami kundaklandı. Apaçık, özellikle yayılmış bir yanlış bilgiydi bu. Bunu özellikle Başbakan Keir Starmer bildiği için hem teşhisi doğru koydu hem de lafını hiç esirgemeden Elon Musk adlı zatı eleştirdi. Starmer, kışkırtmalar sonucu başladığına dikkat çektiği olaylarda, X platformu üzerinden dezenformasyon yapılmasına izin veren Elon Musk’ın da sorumluluğu olduğunu açıkladı.

Starmer’i kutlamak gerek, yaptığı, bu şımartılmış, son derece tehlikeli figür Musk’a yöneltilmiş en yerinde eleştiri. Çünkü Musk’ın bu uğursuz olaylarda parmağı var. Starmer’in neden haklı olduğunu açıklamaya çalışayım:

Irkçı saldırıların beyni Tommy Robinson (gerçek adı Stephen Yaxley-Lennon) adlı bir faşist. Irkçı tutumları yüzünden defalarca yargılanıp, mahkum olmuş biri. En yakın arkadaşı da kendisi kadar berbat Alex Jones adlı ABD’li. Jones, ABD’deki sağcı aldatmaca platformu InfoWars'u yönetiyor. Robinson, bu kanalda “İngiltere’de iç savaş başladı” gibi herzeler saçmıştı olaylar başladığında. Bu iki faşist olayların başladığı andan itibaren Musk'ın platformu X'te yabancı düşmanlığını körüklüyorlar. Bu arada Channel 4 televizyonunun analizine göre Southport saldırısından Müslüman bir göçmeni sorumlu tutan paylaşımların yarısı ABD'den geldi.

Cinayetlerden sonraki ilk saatlerde, saldırıdan Müslüman bir göçmeni sorumlu tutan yalan bilgiler 27 milyon görüntülenmeye ulaştı. Şüpheli olarak Arap görünümlü bir isimle sosyal medyada ortaya çıkan ilk hesabın çok fazla takipçisi yoktu, ancak oradan bir sahte haber sitesine sıçrayınca, kısa bir süre sonra aldatmacalar milyonlarca insana ulaşmayı başardı. Yalanın yayılma hızına bakar mısınız? İşin tuhafı kasabada olanlara ailişkin yalan haber yayan aynı siteler birkaç gün önce de Cezayirli boksör Imane Khelif'e karşı transfobik aldatmacalar yayıyordu.

Uzmanlar 24 saat içinde dezenformasyon yayan kilit hesapların bir haritasını çıkarmayı başardı. Musk da işte bunu yapabilirdi eğer durumu ciddiye alsaydı. Musk platformu satın alır almaz Twitter'ın işgücünün yüzde 80'ini kesti, platformun güvenliğini, güvenilirliğini sağlamaktan sorumlu ekipleri de kovdu bilindiği gibi.Musk’ın yediği en önemli haltlardan biri de Aralık 2023'te, zarar verici yalanlar yaymaktan mahkum olmasına rağmen ABD’li sağcı/ırkçı Alex Jones'u X'e yeniden kabul etmesiydi.

Starmer’i haklı bulmamnın nedeni bu. Musk, platformunu dilediği zaman bir yalan yayıcısı olarak kullanmaktan çekinmiyor.

Yalanın sosyal medya platformlarındaki yayılımı Southport’taki gibi toplumsal olaylara yol açabilecek kadar tehlikeli.

“Dijital faşizm” dedikleri budur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi