"Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar'ın İlk Toplantısında Hava Gergindi" İşte Topun Ağzındaki Bürokratlar…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, üst düzey enerji bürokrasisiyle dün bir toplantı yaptı. Toplantıya, Enerji Bakanlığı bakan yardımcılarının yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz ile enerji KİT’lerinin genel müdürleri katıldı.

Bayraktar’ın, bakan olarak gerçekleştirdiği bu ilk toplantıda havanın biraz gergin olduğu ifade edildi. Enerji bürokrasisinde yapılması beklenen değişiklikler ve yeni döneme ilişkin belirsizliğin bu havayı yarattığı vurgulandı.

Bayraktar, beklendiği gibi işi sıkı tutacağını, kontrolü dışında herhangi bir adıma ya da açıklamaya izin vermeyeceğini net ve açık biçimde dile getirdi. Bayraktar, sınırlarını ve yönetim anlayışının çerçevesini ortaya koydu.

Bürokratlardan, kendisinin izni olmadan basına açıklama yapmamalarını istedi. Sosyal medya paylaşımları konusunda da uyarıda bulundu.

Melih Han Bilgin

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, seçim öncesinde çok öne çıkmıştı. Bilgin, petrol ve doğal gaz arama ve üretimiyle ilgili sık sık açıklamalar yaptı. Televizyon programlarına katıldı. Demeçler verdi. Yeni Bakan Bayraktar, Enerji Bakan Yardımcısı olduğu dönemde TPAO Yönetim Kurulu üyeliği de yaptı. Bayraktar, Bilgin’le çok yakın çalıştı. Bilgin’i, çalışma biçimini, yaklaşımlarını iyi biliyor. Bayraktar yönetiminde Bilgin’in, daha arka planda yer alması bekleniyor.

Değişiklik kapıda

Bakan Bayraktar, yıllardır enerji sektörünün içinde bulunuyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) üyeliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı ve Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 2018 yılında Enerji Bakan Yardımcılığı’na atandı. Bu görevi 5 yıl yaptı. Bayraktar, görevi gereği doğal gaz ve petrolle doğrudan, enerjinin diğer alanlarıyla da dolaylı ilgilendi. Bürokratları da konuları da biliyor.

Bayraktar’ın, bilgi ve deneyiminden hareketle bakan yardımcıları ve enerji KİT’lerinin yönetiminde kısa sürede değişiklik yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

İşte topun ağzında olduğu belirtilen yöneticiler:

  • Enerji Bakan Yardımcıları Şeref Kalaycı ve Abdullah Tancan,
  • Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) İzzet Alagöz,
  • Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Orhan Kaldırım.

BOTAŞ ve TPAO

Bayraktar’ın, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan ve TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin’le çalışmaya devam etmesi bekleniyor. Bakan Bayraktar gibi BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan da eski Enerji Bakanı Berat Albayrak döneminde göreve başlamıştı.

Bakan Bayraktar’ın selefi Fatih Dönmez, Özcan’ı görevden almak üzere girişimde bulunmuştu. Ancak, sonuç alamamıştı. Bayraktar’ın, Özcan’la istediği biçimde çalışıp çalışamayacağını zaman gösterecek.

EPDK yönetimi

Bayraktar’ın, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ile kuracağı sürdürülebilir bir yönetim ilişkisi, enerji sektöründe sorunların aşılmasına, beklentilerin hızla karşılanmasına yardımcı olacak. Petrolden doğal gaza, elektrikten akaryakıta bir bütün olarak sektörün gözü kulağı, dövizin ve enflasyonun yükselme sürecinde olduğu, stagflasyonun tartışıldığı bir dönemde Enerji Bakanlığı ile EPDK’nın atacağı adımlarda olacak. Enerji yönetimini de ülkeyi de vatandaşları da enerjide zor günler bekliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi