CHP’nin Tarihi Başarısı

CHP yerel seçimlerde tarihi bir başarı kazandı.

AK Parti ise tarihi bir yenilgi yaşadı.

CHP beklentisinin de üzerinde oy patlaması yaparak 11 olan büyükşehir belediye sayısını 14’e ve kazandığı il sayısını da 39’a yükseltti.

Bu iller arasında AK Parti ve MHP’nin kalesi sayılan Adıyaman, Kütahya, Afyon gibi iller Bursa, Balıkesir gibi CHP’nin onyıllarca seçim kazanamadığı kentler de var.

Bu tablo, yerel seçim sonuçlarının, önümüzdeki dönem cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler konusunda da mesajlar verdiğini gösteriyor.

Bu mesajların ilki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti’nin sandıkta yenilmez olmadığıdır.

Seçmen sandıktan on yıllar sonra CHP’yi birinci parti, AK Parti’yi de ikinci parti olarak çıkardı.

Yerel seçim sonuçları, 14-28 Mayıs 2023 tarihlerinde yapılan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde kaybolan, iktidarın değişebileceği umudunu yeniden yeşertti.

Bu seçimlerde CHP’nin tarihi bir başarı kazanmasının, iktidarın ise tarihi bir yenilgi yaşamasının birçok nedeni var. Ancak en etkili faktörün iktidarın kötü ekonomi yönetimi ve onun yol açtığı hayat pahalılığı olduğu söylenebilir.

Mayıs 2023 seçimleri öncesinde, muhalefetin vaatlerini hayata geçirerek asgari ücreti artıran, emekli maaşlarını yükselten, emeklilikte yaşa takılanların sorununu çözen, seçimden sonra ekonominin düzeleceğini, enflasyonun düşeceğini söyleyerek umut veren iktidarın, yerel seçimler öncesinde bunun tam tersini yapması ve söylemesi hezimete uğramasının temel nedenidir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimleri kazandıktan sonra enflasyonun yükselmeye, dolayısıyla geçim zorluğunun artmaya devam etmesi, iktidar ve yandaşları şatafat içinde yaşarken “emeklilere para yok,” “asgari ücret yılda bir kez artacak,” “yerel seçimden sonra zamlar yağmur gibi yağacak, vergiler artacak” gibi mesajlar seçmenin iktidarı cezalandırmasına, CHP’yi ise umut haline getirmesine neden oldu.

Bunun yanı sıra iktidarın kayırmacılığa devam etmesi, Suriyelilere kendi vatandaşlarından daha fazla olanak sunması, yandaş şirketlere Hazine’den kaynak aktarmaya devam etmesi, kendileri söz konusu olduğunda israftan kaçınmaması, emeklilere, emekçilere üstten bakmayı sürdürmesi, haksızlık, hukuksuzluk, yargının siyasallaşması gibi faktörler de seçmenin iktidarı inişe geçirmesinde etkili oldu.

Bundan sonra önemli olan CHP’nin elde ettiği tarihi başarıyı iyi yönetmesi ve iktidar olmasıdır.

CHP’nin yeni kazandığı belediye yönetimlerini devraldıktan sonra zaman yitirmeden halkın beklediği iyileştirmeye yönelik hizmetleri uygulamaya koyması ve sonra da iktidarı erken seçime zorlaması gerekir.

Yerel seçim sonuçlarının verdiği mesajlardan biri de Erdoğan’ı İstanbul’da üç kez sandıkta yenen Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı yolunun iyice açılmasıdır.

İmamoğlu’nun bu başarıdan sonra CHP’nin cumhurbaşkanı adayı olması olasılığı çok güçlenmiştir.

Aynı iddiayı Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı ikinci kez, üstelik yüzde 60 oyla kazanan Mansur Yavaş da taşıyabilir.

Daha önceki açıklamalarında “İmamoğlu’yla ortak hedeflerimiz var” diyen Özgür Özel’in uzlaştıkları görev bölüşümü gereği CHP Genel Başkanlığı’nı sürdürmesi de daha kolay olacaktır.

CHP’nin elde ettiği tarihi başarıyı iyi yöneterek iktidara gelmesinin önkoşulu, bölünmeden, bütünlüğünü koruyarak erken seçime ulaşmasıdır. Bu süreçte CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın uyumlu biçimde çalışmalarıdır.

Bu üçlünün uyum içinde diğer CHP’li belediye başkanlarına da örnek olacak şekilde halktan yana uygulamaları yaygınlaştırmaları halinde CHP’nin iktidara gelmesi çok daha kolay olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi