
Fikret Bila
CHP sonuna kadar direnecek
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması iptal edilirse CHP ne yapacak?
CHP’nin beklentisi İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve İşletme Fakültesi Dekanlığı’nın böyle bir hukuksuzluğa imza atmamaları.
İstanbul Üniversitesi’ne böyle bir kara leke sürülmemesi.
Ancak hukuksuz olduğu açık olmasına karşın bir iptal kararı açıklanırsa, CHP bu hukuksuz iptal kararını hiç dikkate almadan 23 Mart’ta önseçimi yapacak.
CHP önseçime yüksek katılım sağlanmasını ve İmamoğlu’nun bir milyonun çok üzerinde bir oyla aday gösterilmesini hedefliyor.
Önseçim için itiraz süresi beklendikten sonra CHP Meclis grubu toplanacak ve İmamoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı olarak ilân edecek.
İmamoğlu, seçim kampanyasını sürdürecek.
İptal kakarına karşı İmamoğlu’nun avukatları idare mahkemesine başvurarak yürütmenin durdurulması talebinde bulanacaklar.
İdare mahkemesinden olumsuz karar çıkarsa Danıştay’a başvuracaklar.
Danıştay’dan da olumsuz karar çıkarsa, bu kez konuyu Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklar.
Anayasa Mahkemesi de olumsuz karar verirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurulacak.
İptal kararına karşı hukuk yolları sonuna kadar kullanılacak.
CHP bu süreçte iptal kararına karşı kamuoyu oluşturmak için illerde toplantılar, mitingler düzenleyecek.
CHP’nin gündemindeki bir diğer önemli konu terör örgütü PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan üzerinden başlatılan yeni süreç.
CHP bu sürecin TBMM’ye taşınması konusunda ısrarlı.
CHP Lideri Özgür Özel, ziyarete gelen DEM heyetine bu konudakı ısrarını aktardı.
TBMM başkanı Numan Kurtulmuş’un devreye girmesini talep etti.
Meclis’te bu süreçle ilgili olarak bir komisyon kurulmasını önerdi.
Özel’in DEM Parti’ye verdiği mesajlar arasında kayyım uygulamasını sona erdirecek yasal düzenlemenin yapılması ve “örgüte üye olmamakla birlikte iltisaklı olduğu” hükmünün de kaldırılması da var.
Bu iki konuda yasal düzenleme yapılması için AK Parti ve DEM Parti’nin de destek vermesi gerektiği üzerinde durdu.
Bu düzenlemelerin demokratikleşme için çok önemli olduğunu vurguladı.
Özel, DEM parti heyetine “demokrasi olmadan barış olmaz” mesajını da verdi.
CHP bu sürece CHP’nin öncülük etmesi yolundaki önerileri ise gerçekçi bulmuyor.
Muhalefet partisi olarak bir yetkisi olmadığını vurgulayan CHP kurmayları adım atma sorumluluğunun iktidarda olduğunu vurguluyorlar.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın süreci biraz kenardan izlemesini de eleştiriyorlar.
Erdoğan’ın süreci sahiplenmesi ve konu hakkında Meclis’i bilgilendirmesini de talep ediyorlar.
İktidarın sürecin olumsuz sonuçlanması halinde sorumluluk almaktan kaçmak için uzak durmaya çalıştığını belirten CHP kurmayları böyle önemli bir konuda bu tutumun süreci olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuyorlar.