Mustafa K. Erdemol

Mustafa K. Erdemol

Binlerce Rus Ülkeyi Ayağa Kaldırdı Trenden Atılan Kedi Rusya'yı Karıştırdı

Milli hayvanları ayıymış gibi düşünülür ama aslında Rusların en favori hayvanı kediymiş meğer. Halkın yaklaşık yarısının kedi sahibi olduğunu bilmiyordum doğrusu. Madem böyle o halde bir kedi yüzünden neredeyse tüm Rusya’nın ayağa kalkmasında şaşılacak bir taraf olmamalı.

Geçtiğimiz hafta sonu trenden atılan, atıldığı yerde de donarak ölen Twix isimli bir kedi şu sıralar Rusya’nın bir numaralı gündem maddesi. Rus medyasında yazılanlara göre kızıl - beyaz bir kedi olan Twix, sahibinin üvey babasıyla birlikte 11 Ocak'ta Yekaterinburg'dan St. Petersburg’a trenle giderken konulduğu taşıma kutusundan kaçınca, bir kondüktör tarafından sahipsiz sanılarak trenden atılmış. Sahipsiz olsa bile kondüktörün böyle davranması, insanlığın kendisi dışındaki yaşam formlarını hafife alma huyundan kaynaklanıyor elbette.

Birkaç gün sonra sosyal medyada tren Moskova'nın 800 kilometre kuzeydoğusundaki Kirov'da durduğu sırada birisinin kediyi trenden attığını gösteren bir video kaydının paylaşılması gittikçe büyüyen bir skandalı ortaya çıkardı. Kirov bölgesindeki sıcaklıklar o sırada eksi 30 santigrat dereceye kadar düşmüştü söylenene göre. Twix 20 Ocak'ta orada ölü bulundu. Ne olduysa bu videonun paylaşılmasından sonra oldu zaten. Hikaye internette viral hale geldi, Twix'in adını arayanların sayısı Devlet Başkanı Vladimir Putin'in adını arayanların sayısından daha fazla oldu diye yazdı Rus gazeteleri.

Twix'in sahibi Edgar Gaifullin kedisini bulana 30 bin ruble (341 dolar) ödül vereceğini duyurmuştu. Twix için bir hafta süren arama çalışmalarına 5 binden fazla gönüllünün katıldığı söyleniyor. Yaklaşık 200 binden fazla kişinin de Twix'i trenden atan kondüktörün görevden alınmasını talep eden bir dilekçe imzaladığı kaydediliyor. Bununla yetinilmemiş tabii. 65 binden fazla kişi de kondüktörün cezai kovuşturmaya tabi tutulmasını talep eden bir başka dilekçeyi imzalamış.

Şu anda kondüktör hakkında herhangi bir işlem yapılmış değil. Twix’in sahibi mahkemeye başvuracağını söylese de, yetkililer herhangi bir suç işlenmediğini savunuyor. Rus Demiryolları Twix'in ölümü nedeniyle özür diledi tabii.

Talihsiz hayvanın ölümü en azından trenlerde evcil hayvanlarla ilgili kuralların değiştirilmesine yol açabilir. Demiryolları yetkilileri bu konuda düzenlemeler yapacaklarına söz verdi. Bir yasa tasarısı da hazırlanmış durumda. Buna göre kondüktörler hayvanları vahşi doğaya atmak yerine, hayvan koruma gruplarıyla irtibata geçerek tren istasyonlarındaki personele teslim etmek zorunda kalacaklar bundan böyle. Zavallı Twix, ölümüyle diğer hayvanların kendisi gibi ölmesinin de önüne geçmiş oldu bir bakıma.

Duruma devlet de el attı tabii. Devlet Duması hayvanların taşınmasına ilişkin kuralları görüşmek üzere bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Duma’nın Ekoloji Komitesi Başkanı Dmitry Kobylkin, bu adımın Twix'in acı öyküsü nedeniyle atıldığını söyledi basın mensuplarına. Twix’in ölümü, gösterilen büyük toplum tepkisinin de etkisiyle daha derinden araştırılacak bir “dosya” durumunda şimdi. Hatta Rusya Soruşturma Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrykin yaşananlarla ilgili bir soruşturma başlatılması talimatını verdi bile.

Gerçekten şu içinde bulunduğumuz Yeni Barbarlık Çağı’nda bu tür toplumsal duyarlılıklara tanık olmak iyi geliyor ruhumuza. Dünyanın sadece bize ait olmadığını yavaş yavaş tüm insanlık kavrayacak demek ki.

Hepimize ait olan bu dünyada görevimizin birbirimizi yaşatmak olduğunu da umarım kavrarız bir gün.

Ukrayna’da, Gazze’de yaşananlara, ülkemizde her gün sokaklarda kadın, çocuk cinayetlerinin çokluğuna bakınca zor görünüyor maalesef ama olsun, umut işte.

Diliyor insan.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa K. Erdemol Arşivi