Bahçeli'nin Öcalan'a Çağrısı

MHP Lideri Devlet Bahçeli, dün partisinin grup toplantısında terör örgütü PKK’nın kurucu lideri Abdullah Öcalan’a bir çağrı yaptı.

Bahçeli, Öcalan’ın Meclis’e gelip DEM Parti’nin grup toplantısında konuşmasını istedi.

Öcalan’ın, bu konuşmada, “terörün bittiğini, örgütün lağvedildiğini” söylemesini talep ederken, bunu yapması halinde “umut hakkı”ndan yararlanıp serbest kalması için yapılması gereken yasal düzenlemenin önünün açılacağını belirtti.

MHP gibi varlığını Türk milliyetçiliği ve PKK karşıtlığına inşa etmiş bir partinin lideri olarak Bahçeli’nin böyle bir çağrı yapması önemli bir politika değişikliğine işaret ediyor

Seçim meydanlarında kürsüden yağlı ip atarak Öcalan’ın idam edilmesini isteyen Bahçeli’nin şimdi “Meclis’e gelsin konuşsun” çağrısı yapması doğal olarak gündem oldu.

CHP Lideri Özgün Özel de grup toplantısında Bahçeli’ye yanıt verdi. Bahçeli’nin önerisinin geçmişteki hatayı tekrarlamak anlamına geldiğini söyledi. “Sadece Bahçeli’nin söylemesiyle bu sorun çözülmez” diyen Özel, çözümün Meclis’te tüm siyasi partilerin bir araya gelmesiyle bulunabileceğini vurguladı.

İktidar ortakları, 2023 seçimlerinde “Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçerseniz bunlar Öcalan’ı serbest bırakacaklar” diye propaganda yapıyorlardı. “Kılıçdaroğlu’nu seçerseniz, bunlar vatanı böler” diyorlardı. Kılıçdaroğlu’yla Öcalan’ı birlikte gösteren sahte videolar yayınlıyorlardı.

PKK’nın suikast düzenlediği Kılıçdaroğlu’nu PKK ile işbirliği yapmakla suçluyorlardı.

Kılıçdaroğlu’nun “çözüm adresi TBMM’dir; bu sorunu çözmeye aday olanların Cumhurbaşkanlığı gibi kişisel ajandası olmamalıdır, samimi, şeffaf ve dürüst olmak gerekir, uluslararası dayatmalara karşı durulmalıdır, millete hesap verilemeyecek angajmanlara girilmemelidir” şeklinde özetlenebilecek çözüm önerisini de reddetmişlerdi.

Bahçeli kısa süre önce de Anayasa Mahkemesi’nin DEM’i kapatmasını, kapatmazsa Anayasa Mahkemesi’nin kapatılmasını istemiş, sonra DEM milletvekillerinin maaşının kesilmesini, DEM’e Hazine yardımı da yapılmamasını istemişti.

Şimdi ne oldu da Bahçeli Öcalan’ı Meclis’e davet etti?

Konuşmasına göre amacı terörün bitirilmesi.

Öcalan’ın PKK’yı lağvetmesi.

Önce koşullara bakmak gerekir.

PKK’nın amacı, anayasa olarak kabul ettiği KCK Sözleşmesi’nde yer aldığı gibi Suriye, Irak, İran ve Türkiye’den koparılacak dört parçayı birleştirip üzerinde Büyük Kürdistan Devleti’ni kurmak.

PKK, ABD’nin himayesinde bu dört parçadan birinde, Suriye’nin kuzeyinde ordulaştı ve bir devletçik kurdu. ABD bu devletçiği koruyor ve PKK’lılara askeri eğitim ve teçhizat veriyor.

PKK, uzunca bir süredir Türkiye’deki silahlı güçlerini Suriye’ye çekti ve orada devletleşmeyi önceledi.

Suriye’nin kuzeyindeki devletçiği güçlendirdikten sonra, ikinci aşamada bu devleti kuzey Irak’la birleştirmek ve Batı’da Akdeniz’e açılmak var.

Üçüncü aşama İran Kürdistan’ını ayırıp Kürt devletiyle birleştirmek.

Dördüncü aşama Türkiye’nin güneydoğusunu koparıp nihai hedef olan Büyük Kürdistan Devleti’ni kurmak.

Türkiye’nin güneyinde Suriye’de devletçiği kurup ABD himayesine giren PKK, Öcal’ın çağrısıyla bu devletçiliği lağvedip, silahları teslim edip sivil hayata döner mi?

Bu pek gerçekçi görünmüyor.

Bu koşullarda Bahçeli’nin çağrısı DEM Parti ile CHP’yi karşı karşıya getirmeyi mi hedefliyor?

Bu çıkışın temel amacı CHP ile DEM yakınlaşmasının önlenmesi, böylece iktidarın plandığı yeni anayasa için DEM’in desteğinin alınması ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesinin sağlanması olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Fikret Bila Arşivi