Ankara’da Gündem Enerji Zamları… Elektrik ve Doğal Gazda Asıl Zam Dalgası Yolda

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında bugün toplandı. Kurul’un, 1 Ekim’den geçerli uygulamaya konulacak yeni doğal gaz ve elektrik tarifelerini de değerlendirmesi bekleniyor.

Enerji sektörü, gerek elektriğe gerekse de doğal gaza zam yapılmasına kesin gözüyle bakıyor. Zam oranlarına geçmeden önce Ankara’da enerji sektöründe yaşanan, önemli gelişmelere kısaca değinmek gerekiyor.

Elektrikten doğal gaza, petrolden madene enerjide değişim rüzgârı devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, enerji KİT’lerinin ve bağlı genel müdürlüklerin önceki dönemden kalma üst yöneticileriyle yolları ayırmayı sürdürüyor. Deyim yerindeyse ekibini yeniliyor.

Son olarak BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan, 1 Ekim itibarıyla “emekliye” ayrılma kararı verdi. Emekliliği, “yumuşak” geçiş olarak görenler de var. Ankara’da kulislerde, Özcan’ın, görevden alınma ihtimaline karşı bu yönde bir adım attığı konuşuluyor. Özcan, 2016 yılında BOTAŞ Genel Müdürlüğü’ne atanmıştı.

Bayraktar’ın, son dönemde, özellikle seçimler sırasında öne çıkan bir genel müdürle de çalışmak istemediği, bu amaçla girişimlerde bulunduğu ifade ediliyor. Bayraktar’ın, bu konuda “şimdilik” sonuç alamasa da kararından dönmesi olası görünmüyor.

1 EKİM ENERJİ MESAİSİ

Enerji yönetimi, 1 Ekim’den geçerli yeni elektrik ve doğal gaz tarifesi için de yoğun mesai veriyor. Bu mesainin önemli bir ayağını da Bakan Bayraktar’ın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında Salı günü toplanan kabineye yapması beklenen enerji sunumu için hazırlıklar oluşturdu.

Bayraktar’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, doğal gaz ve elektrik fiyatları konusunda bilgilendirdiği, 1 Ekim’de geçerli olacak yeni tarifeler için de görüştüğü ifade ediliyor.

Enerji kulislerinde Erdoğan’ın, EKK’nın doğal gaz ve elektrik sektörlerine ilişkin gelişmeleri ve fiyatları ele almasını istediği konuşuluyor. EKK’nın, bu kapsamda enerji fiyatlarını da gündeme alması bekleniyor.

İŞTE OLASI ZAM ORANLARI

Gözler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve BOTAŞ’ta olacak. EPDK elektrik, BOTAŞ da doğal gaz tarifelerini belirleyecek ve en geç 30 Eylül Cumartesi günü açıklayacak. Yeni tarifeler (zamlı ya da zamsız), 1 Ekim’de uygulamaya girecek.

Sektör, elektriğe yüzde 20-30 aralığında zam hesaplıyor. Doğal gazda da buna yakın oranlarda zammın gündeme gelebileceği ifade ediliyor.

Sektör, enerjide asıl büyük zam dalgasının 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında gündeme gelebileceğine işaret ediyor. Sektör kaynakları, “BOTAŞ, doğal gazda konutlara sübvansiyon uyguluyor. BOTAŞ, bin metreküpü 11 bin TL’ye ithal ettiği doğal gazı, konutlara 4-5 bin TL aralığında veriyor” diye konuştu.

Kaynaklar, seçim sonrasında doğal gaz ve elektrikteki sübvansiyonların aşama aşama kaldırılması üzerinde durulduğunu belirterek, “Bu plana göre sadece ihtiyaç sahiplerine destek verilecek. Diğer kesimler maliyeti üstlenecek” dedi.

Enerji, akaryakıtıyla doğal gazıyla elektriğiyle can yakacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Olcay Aydilek Arşivi