Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi restore edilecek

Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi restore edilecek
6 Şubat 2023'teki depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş'ta hasar gören Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nde restorasyon çalışması gerçekleştiriliyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, restorasyon çalışmalarının sürdüğü alanda incelemelerde bulundu.

Görgel, gazetecilere, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi'nin 6 Şubat 2023'te yaşanan felakette çok büyük hasar aldığını anımsattı.

MÜZE AYNI ZAMANDA GENÇLER İÇİN KÜTÜPHANE OLACAK

Müzenin, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen çalışmalar kapsamında 200 milyondan fazla bir yatırımla aslına uygun şekilde inşa edileceğini belirten Görgel, şunları kaydetti:

"Ekipler burada hızlı bir biçimde çalışıyor. Önümüzde 12 aylık iş takvimi söz konusu. İnşallah bir an önce burayı da şehrimiz ve ülke turizmimize yeniden kazandırmak istiyoruz. Bu inşaat faaliyetleriyle beraber biraz daha farklılaşmış olacak. Bu tarihi yapımız müze ve gençlerimiz için kütüphane olarak kullanılmaya başlanacak. Dulkadiroğlu ilçemizdeki gençlerimizin vakit geçirebilecekleri, ders çalışabilecekleri, kafeteryası, konferans salonuyla beraber yeniden daha fonksiyonel bir yapıda Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi ve Kütüphanesi olarak burası faaliyet göstermiş olacak."

5c7feeebae78492aa8d10bf6.webp

YEDİ GÜZEL ADAM KİMDİR?

Yedi Güzel Adam, dönemin Kahramanmaraş Lisesi'nde tanışmış ve bir dostluk çerçevesinde edebi kimliklerini oluşturmuşlardır. Bu arkadaşlık, hem bireysel hem de toplu olarak Türk edebiyatına damga vuracak işler üretmelerine olanak sağlamıştır. Türk edebiyatında özellikle 1950-1980 yılları arasında eser vermiş, edebiyat ve düşünce dünyasında önemli izler bırakmış şair ve yazarlardan oluşan bir topluluktur. Bu isim, Cahit Zarifoğlu'nun şiirinden esinlenerek gruba atfedilmiştir. Yedi Güzel Adam, edebi anlayışlarıyla, manevi arayışlarıyla ve Türkiye’nin kültürel gelişimine yaptıkları katkılarla tanınır.

Ekipteki isimler şu şekildedir: Nuri Pakdil, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Alaeddin Özdenören, Mehmet Akif İnan ve Ali Kutlay. Mehmet Akif İnan, Kahramanmaraşlı olmayıp Şanlıurfalı’dır. Fakat liseyi Kahramanmaraş’ta ekipteki diğer isimlerle birlikte okumuştur. Bazı kaynaklarda sıralamada Ali Kutlay yerine Sezai Karakoç’un adı da geçmektedir.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)