Tekstil tarihine ışık tutan kazı

Denizli'de 6 yıl önce kazı çalışmalarına başlanan Ekşi Höyük'te bulunan 8600 yıl öncesine ait, kemikten iğne ve ip eğirmeye yarayan ağırşaklar, Denizli'nin tekstil tarihine ışık tutuyor.

Denizli'nin Çal ilçesi Dayılar Mahallesi'nde Batı Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olduğu tespit edilen Ekşi Höyük'teki kazı çalışmaları, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı başkanlığındaki heyet tarafından devam ediyor. Kazılara, Pamukkale, İzmir Demokrasi, Koç, Ahi Evran, Trakya ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli üniversitelerinden akademisyenler de destek veriyor.

2-001.jpg

'Denizli'nin tekstil tarihine ışık tutacak'

Ekşi Höyük'te 6 yıldır devam eden kazılarda ortaya çıkan bulgular, insanlık tarihine ışık tutuyor. Kazılarda tespit edilen eserlerin de yerleşik hayata geçiş süreci ve bölgede yaşayan ilk insan topluluklarına ilişkin bilgi edinilmesi açısından önem taşıdığı bildirildi. Ayrıca yapılan kazılarda Denizli'nin tekstil tarihine ışık tutacak kemikten iğne, ip eğirmeye yarayan ağırşaklar ve oyulmuş yuvarlak taşlar bulundu.

6.jpg

Ekşi Höyük'te tekstil geleneğinin çok eskiye gittiğini görebiliyoruz

Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı, Ekşi Höyük'ün insanlık tarihi için önemli bir yer olduğunu belirterek, "Burada yaptığımız kazı çalışmalarında 8600 yıllık bulgular elde ettik. Kazı alanından çıkardığımız materyaller, insanların kullandığı aletler, mimari tabanları incelediğimizde buranın 8600 yıl önce kullanıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Burayı 15 sezon süren bir yüzey araştırmasının ardından tespit ettik. Burası, Batı Anadolu'daki en erken yerleşim yerlerinden biri. Tarihi M.Ö. 6700- 6800 yıllarına kadar gidiyor. Kesintisiz bir şekilde milattan önce 5500'lere kadar geçen süreci anlamamızı sağlayacak olan bir yerleşim yeri. Bu anlamda Ekşi Höyük bizim için çok heyecan verici. Ekşi Höyük'te tekstil geleneğinin çok eskiye gittiğini görebiliyoruz. Burada, M.Ö. 6000- 6200 yıllarına ait kemikten ve kilden yapılmış ağırşak, bız gibi bulguları gün yüzüne çıkardık. Üretim yerinde tekstille ilişkilendirebileceğimiz çok sayıda buluntular var. Denizli'de tekstil geleneği ve kültürünün oldukça eski olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

5.jpg4.jpg

 

Kaynak:DHA

Etiketler :