Sardes'te ilk gece müze deneyimi: Antik kentte eşsiz anlar yaşandı

Sardes'te ilk gece müze deneyimi: Antik kentte eşsiz anlar yaşandı
Türkiye Kültür Yolu Festivali kapsamında bu yıl ilk kez düzenlenen Manisa Kültür Yolu Festivali, tarihi bir ilke imza attı. Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart Mahallesi yakınlarında yer alan ve Lidya Krallığı’na başkentlik yapmış olan Sardes Antik Kenti, ilk kez gece müzeciliğine ev sahipliği yaptı.

Türkiye Kültür Yolu Festivali bünyesinde bu yıl ilk kez düzenlenen Manisa Kültür Yolu Festivali kapsamında, Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart Mahallesi yakınlarında bulunan ve Lidya devletine başkentlik yapmış olan Sardes Antik Kenti’nde 'İlk kez gece müzeciliği deneyimi', ulusal basın mensuplarının katılımıyla kez gerçekleştirildi.

Etkinlik, ulusal basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşirken, katılımcılara antik kent hakkında detaylı bilgi Sardes Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill tarafından verildi. Gece boyunca yapılan turlarda, antik kentin yapıları, heykelleri ve diğer arkeolojik buluntuları özel ışıklandırmalarla farklı bir atmosferde sunuldu.

sardes-antik-kentinde-ilk-kez-gece-muze-718522-212512.jpg

Prof. Dr. Cahill, Sardes’in, tarih boyunca dünyada ilk paranın basıldığı yer olarak bilindiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Burası Sardes, Lidya şehri. Şu an hamam kısmındayız. Burası 1960’larda restore edildi ve Türkiye’de ilk anıtsal restorasyon projesi de burada gerçekleştirildi. Gece müzeciliği kapsamında çok güzel bir ışıklandırma yapıldı, gerçekten çok beğendim. Sardes, Lidyalıların Anadolu’daki tek şehri. En önemli özelliği ise tarihte ilk defa altın ve gümüş karışımından para basılan yer olması. Sonrasında saf altın ve saf gümüş paralar basılmaya başlandı. Yunanlılar da para basmayı buradan öğrendi.”

Sardes’te düzenlenen bu özel etkinlik, antik kentte tarih ve arkeolojiyi yeni bir perspektifle deneyimleme fırsatı sunarken, Türkiye’de gece müzeciliğine dair önemli bir adım olarak kayıtlara geçti.

Kaynak:Demirören Haber Ajansı (DHA)