Munzur Festivali iptal edildi

Munzur Festivali iptal edildi
Munzur Festivali, Tunceli Valiliği'nin yasak kararlarının ardından tertip komitesi tarafından iptal edildi.

Munzur Kültür ve Doğa Festivali tertip komitesi, Tunceli Valiliği’nin aldığı yasak kararları nedeniyle etkinliklerin yapılamaz hale geldiğini belirtip, festivali iptal etti. Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, iptal kararının valilik yasakları nedeniyle alındığını vurguladı. İptal kararı, yürüyüş sonrası resmen açıklandı.

Valiliğin festival programına getirdiği yasaklar sonrası Grup Yorum ve Grup İsyan Ateşi konserleri iptal edilmiş her iki müzik grubunun üyelerinin Tunceli il sınırlarına 7 gün boyunca girişleri yasaklanmıştı. Valilik ayrıca festivalin birinci ve son gün etkinliklerinin yapılacağı şehir stadyumunun kullanılamayacağını, dışardan gelen misafirlerin kalacağı öğrenci yurtlarının da kapatıldığını duyurmuştu. Program kapsamında yapılması planlanan 'Madenciliğe ve Yozlaşmaya Hayır' yürüyüşünün de yasaklandığını belirtmesinden sora festival tertip komitesi festivalin içinin boşaltıldığını, bu şartlar altında yapılamayacağını belirterek iptal kararını açıkladı.

Festivalin iptal edilmesi nedeniyle bugün Sanat Sokak'ta bir araya gelen ve aralarında HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü, HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, festival tertip komitesi üyeleri, sanatçılar, siyasi parti ve STK temsilcileri ile yurttaşlar valilik yasaklarını protesto etmek için yürüyüş yaptı. Yurttaşlar, Cumhuriyet Caddesi'nden geçerek Seyit Rıza Meydanı'nda çıklama yaptı.

'Halkın iradesi ile festival programı hazırlandı'

Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında ilk olarak konuşan festival tertip komitesi sözcüsü Orhan Çelebi, halkın talep ve istekleri doğrultusunda festival proğramı hazırladıklarını ancak valiliğin bu programa çeşitli yasaklar getirdiğini belirterek şöyle konuştu:

“Gelinen aşamada valilik makamınca tertip komitesi başkanlığına sunulan yazılarda stadyumun tadilatta olduğu, pansiyonların eğitim-öğretime hazır hale getirilmesi için süren onarımlar, yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklamasının yasaklandığı ve Grup Yorum ile Grup İsyan Ateşi’nin konserlerine izin verilmeyeceği ifade edilmişti. Komitemiz yaptığı açıklamayla, bu yasakları tanımadığını ve virgülüne dokunmadan Dersim halkının iradesini yansıtan programı uygulamaya devam edeceklerini kamuoyuna duyurmuştuk.”

Orhan Çelebi, açıklamasının devamında valilik yasakları ile festivalin yapılamaz hale geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Festival; tarihi, süresi, yapıldığı çevre, katılanların sayısı ve özellikleri önceden hazırlanan bir izlenceyle belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisi anlamına gelmektedir. Ayrıca festival, genellikle yerel bir topluluk tarafından belirlenmiş ve geleneksel olmuş gün ve tarihlerde kutlanan, yapıldığı yörenin imgesi hâline gelmiş etkinlikler bütünüdür. Görülmelidir ki Munzur Kültür ve Doğa Festivali Dersim halkının binlerce yıllık birikimleri üzerine oluşmuş kültürel-sanatsal bir etkinlik haline gelmiştir. Temmuz ayı başından emek ve mesai ye karşı valilik makamının festivalimize dönük yaklaşımının; müzik gruplarını yasaklama, stadyumu tahsis etmeme, barınma için dışarıdan gelenlere pansiyonları kapatma ve yürüyüşü engelleme kararı alarak festivalimizin tamamına yasak getirmiştir. Gelen sanatçıların Dersim iline girişlerinin bir hafta boyunca yasaklandığı kararı ile bunu bir kez daha ilan etmiştir. Bu karar Dersim ilinin terörize edilmesi, yasaklı iller arasına alındığı ve bu ilde yaşayan binlerce halkın potansiyel suçlu ilan edildiği anlamına gelmektedir."

'Şehir OHAL uygulamaları sahnesine çevirildi'

Festival tertip komitesi sözcüsü Çelebi, şehiride adeta OHAL kanunlarının uygulandığını belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü, "Mülki idare amirliği bu yasaklara paralel olarak özelikle son haftalarda şehrimizi OHAL uygulamaları sahasına çevirmiştir" dedi. Çelebi, bu durumun insanların seyahat özgürlüğünün kısıtladığı 90’lı yılları aratmayan baskı ve sindirme politikalarını tekrar hayata geçirildiğini gösterdiğini söyledi.

Valiliğe 5 soru

Orhan Çelebi, konuşmasını Tunceli Valiliği^ne 5 soru sorarak bitirdi. O sorular şöyle:

1- 19 yıl boyunca kutlama alanlarından biri olan stadyumun tadilatta olduğu,

2- Yurtların konaklama için uygun olmadığı ve tadilatta olduğu tertip komitemize bildirildi. Bu tadilatların ille de festival sürecinde mi yapılması gerekiyordu? Sonrasına ertelenemez miydi?

3- Kentin huzurunu ve güvenliğini düşünen mülki amirler festival sürecinde on binlerce insanın Dersim’e geleceğini bildiği halde tadilatları bu süreçte başlatmaları manidar değil midir?

4- Bir ile giriş yasağı koymak hangi inançta hangi kültürde hangi yasada vardır?

5- Yoksulluğa- yozlaşmaya- asimilasyona- doğa katliamlarına karşı yürüyüş ile basın açıklaması yapılması temel anayasal bir haktır ve bu hak yasaklanarak engellenmektedir.

'Sanatın yasaklanmasına karşıyız'

Basın açıklamasında söz alan TKP’li Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu da "Yasaklamalarla bir şehre hizmet edilmediğini herkes biliyor" dedi. Maçoğlu, şöyle devam etti:

"İlde ve ilçelerde 'bir çok program iptal oldu' diye lanse ediliyor. Bizler yasaklandı olarak görüyoruz. Kesinlikle iptal söz konusu değildir. Festival proğramına getirilen yasaklar nedeniyle festival yasaklandı. İnsanları sokaklarda tutarak, insanları uzun kuyruklarla aramalar yaparak insanların şehre girmesini zorlaştırmak hiçbirimizin karına değil. Bu şehirde yıllarca festivaller ve şenlikler oldu hiçbir zaman bu kadar baskı yapılmamıştı. Festivaller demokratik kitle örgütleriyle birlikte halkın talepleri ve istekleri doğrultusunda yapılır. Yapmış olduğumuz program halkımızın taleplerini içeren bir programdı. Halkın iradesine karşı mülki idare amirinin aldığı yasak kararlarını asla doğru bulmuyoruz.”

‘Olmayan yasaklar uygulamaya başladılar'

Basın açıklamasında söz alarak konuşan Tunceli Barosu Başkanı Avukat Kenan Çetin ise festivalin düzenlenmesi için iki aya yakındır çalışmaların yapıldığını belirterek şunları belirtti: "Dersim Belediyesi ekonomik olarak da bir yük altına girdi. Konserleri yasaklanan sanatçıların Dersim’e girişi belirli süre yasaklandı. Ama gördük ki ne hukukta ne kanunda ne anayasada olmayan kanunları uygulamaya başladılar. Buradan çağrı yapıyoruz. Sizler Dersim’e, Dersim’in kültürüne, inancına saygı duymuyorsunuz. Felsefi eşitliktir Dersim’in 72 milleti bir tutar, evi, kapısı herkese açıktır. Bu kapıyı siz kapatamazsınız. Cevheri mertliktir, her haksızlığa karşı gelir. Hazinesi bilgi, meyvesi sevgidir. Bu kültürü öğrenmelisiniz. Giderken bu kültürü öğreneceksiniz"