Gordion Antik Kenti Nerede? Neden Dünya Mirası Listesine Alındı?

Gordion Antik Kenti Nerede? Neden Dünya Mirası Listesine Alındı?
Kral Midas’ın şehri olarak bilinen Gordion, antik dünyanın en önemli yerleşim yerlerinden biriydi. 2012 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde olan kentin dünya mirası listesine seçilmesinin ardından vatandaşların sıkça sorduğu Gordion Antik Kenti nerede? Dünya miras listesine neden alındı? sorularına yanıt verelim.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirilen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan kararla Gordion artık bir dünya mirası olarak korunacak.

Gordion Antik Kenti Nerede?

Ankara'nın Polatlı ilçesinde antik dönemden bugüne ulaşan Gordion'da, M.Ö. 2.500 yıllarında (Erken Bronz Çağı) başlayan yerleşim, günümüzde antik kentin bitişiğindeki Yassıhöyük'te devam ediyor.

2023-09-gordion18-3.jpg

Gordion Antik Kenti Nerede? Neden Dünya Mirası Listesine Alındı?

Antik Kent ve çevresinde 4 bin 500 yıl süren uzun bir zaman diliminde çok az kesintiye uğrayan yerleşim, Gordion'u dünyanın "en uzun süre yerleşimin görüldüğü nadir alanlar" arasına taşıyor.

Frig uygarlığının başkenti olan Gordion'un yakın çevresinde göze çarpan çok sayıda Tümülüs, M.Ö. 9. yüzyıldan M.Ö. 3. yüzyıla kadar farklı dönemlere tarihleniyor.

Sitadel Höyüğü, Gordion Arkeolojik Alanı'nı oluşturan en önemli unsur olarak bu döneme ulaşırken, erken dönem Frig Kalesi surları ve anıtsal yapıları da o dönem için Anadolu'daki eşsiz birer örnek olarak öne çıkıyor.

009-2023-04-2023-17-eylul-13-750.jpg

Antik kentteki kazı çalışmalarına, Pennsylvania Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi’nden Prof. Dr. Brian Rose liderlik ediyor.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Rose’a göre Gordion; mimarlık, ekonomi, sanat gibi alanlarda yeniliklerin görüldüğü bir antik kent:

“Uzmanlık derecesinde marangozluk işlerine rastlayabiliyoruz. Dünyanın en eski ahşap binası, en eski taş mozaikler, en iyi korunmuş ahşap mobilyalar ve tekstil işlerine burada rastlamak mümkün.”