Beşinci yüzyıldan kalma kutsal su bölümü bulundu
Geçmişi 5 bin yıl öncesine uzanan Kadıkalesi'ndeki kazılarda bugüne kadar Prehistorik döneme ait pişmiş topraktan yapılmış kaplar, ağırşaklar, taş baltaların yanı sıra Hitit dönemine ait heykeller, milattan sonra 12. ve 13. yüzyıllara ait sırlı seramikler, takılar, azize ikonası, kurşun mühür baskıları ve o döneme ait hayvan ayak izlerinin bulunduğu 8 asırlık kiremit parçaları bulundu.
Kadıkalesi Kazıları Onursal Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, ayazmaların kiliselerde görülebildiğini dile getirdi. Genelde Hristiyan mabetlerinde şifa bulmak ya da ayinler için bu tür 'kutsal su' kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu ancak bu yapının çok daha farklı olduğunu kaydeden Mercangöz, şöyle konuştu:
"Burası kutsal bir su kaynağı. Yapı içinde dolanan su kanalları suyun sadece bir çeşme ya da bir kuyudan temin edilmediğini bize gösteriyor. Paralel örneğini şimdilik bilmiyoruz. Dolayısıyla bu anlamda da belki Türkiye'de ilk ve gelecekte de çok daha farklı bilgiler sunacak. Kutsal şifa veren su kaynakları... Bir çeşme ya da bir kuyu ama böylesine su kanallarıyla adeta hamam yapısı gibi yapının varlığı bilinen bir özellik değil."
Efes Antik Kenti şantiyeye döndü: Dünyanın yedi harikasından biri tehlikede