Yurtlarda hakaret, üniversitelerde indirim: TÜGVA'nın ERP sistemi nasıl çalışıyor?

Yurtlarda hakaret, üniversitelerde indirim: TÜGVA'nın ERP sistemi nasıl çalışıyor?
Türkiye Gençlik Vakfı'nın iç işleyişi, devlet tarafından nasıl desteklendiği ve vakfın devlette nasıl kadrolaştığı sızan belgelerle ortaya çıkmıştı. Yeni sızan belgelerde ise vakfın üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantılarının tutanakları bulunuyor. Turkcell ve Türk Telekom gibi şirketlerle yardım almak için görüşen vakfın, tüm üyelerini takip edebildiği bir sistemi de var.

Eski bir TÜGVA yöneticisi tarafından Metin Cihan'a sızdırılan belgelerin boyutu şu anda 85 MB'ytı megabaytı geçti. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 'ın oğlu Bilal Erdoğan tarafından kurulduğu bilinen vakfın, devlet kadrolarına girmek isteyen üyelerine referans olunduğu, kamu binalarını yasal olmayan yollarla tahsis edildiği ortaya çıkmıştı.

ERP nedir?

Kurumsal kaynak planlama (ERP), kurumların muhasebe, satın alma, proje yönetimi, risk yönetimi ve mevzuat uyumunun yanı sıra tedarik zinciri operasyonları gibi günlük iş faaliyetlerini yönetmek için kullandığı bir yazılım türünü ifade eder.

Yeni belgelerde ise vakfın ERP sisteminin nasıl işlediği anlaşıldı. ERP sisteminde vakfa üye olan herkesin vakıfta hangi etkinliğe katıldığı, ne kadar burs aldığı, yurtlarda ne kadar süre kaldığına kadar birçok bilgi toplanabiliyor ve bu bilgiler doğrultusunda üyeler incelenebiliyor.

Ayrıca vakfın üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıların bir dizi tutanağı da yeni belgelerde mevcut. Bu tutanaklara göre vakıf Turkcell'den tablet, bakanlık ve belediyelerden yurt talep ederken üyeleri hakkında genel merkez ile istihbaratının yapılması da istenmiş.

screenshot-4.jpg

Vakfın üyeler ve yöneticilerin takibi için kurduğu sistemde ise üyeler hakkındaki tüm bilgilere erişilebiliyor. Bu bilgiler doğrultusunda belli üniversitelerde indirim sağlanabiliyor. O dönem TÜGVA Genel Başkan Yardımcısı Suat Kır ile yapılan bir görüşmede bir üyenin Sebahattin Zaim Üniversitesi'ni kazandığı ve indirim için vakıf belgesi istediği belirtiliyor. Kır ise sistemin nasıl işlediğini açık bir şekilde anlatıyor.

whatsapp-image-2021-10-16-at-17-42-45.jpeg

Vakfın üye listelerini hiyerarşik şekilde sıralamasına yardımcı olan sistemde üyelerin vakıfla ilgili yapmış oldukları işlerin de evrakları yüklenebiliyor. Aynı şekilde toplantı tutanaklarının da yüklendiği sistemde üyelere dair tüm detaylara ulaşılabiliyor.

"Bahçelievler Milli Eğitim Müdürü yönlendirdi"

Ortaya çıkan belgelerde devlet kademelerindeki kişilerin, bazı kişileri vakfa yönlendirdiğine dair de konuşmalar mevcut. TÜGVA yöneticilerinden birine gelen bir mesajda, "Bahçelievler Milli Eğitim Müdürü yönlendirdi, TÜGVA'yla ilgili'' diyen bir kişiye yönetici, "Telefonu gönderir misin?" diye yanıt veriyor.

screenshot-14.jpg

"Verdiğimiz bursların hangi koşulda geri alınacağı"

Yine toplantı tutanaklarına çarpan bir başka detay ise öğrencilere verilen burslarla ilgili olan bölüm. "Verdiğimiz bursların hangi koşulda geri alınacağı konusunda bilgilendireceğiz" denilen kısımda öğrencilere verilen bursların belirli nedenlerle geri istenebileceği anlaşılıyor.

screenshot-6.jpg

Yurtlarda öğrencilere hakaret etmişler

TÜGVA'nın bilindiği gibi Türkiye'nin birçok yerinde kamu tarafından tahsis edilmiş yurtları var. Bu yurtlardaki yöneticiler, öğrencilerin yurttaki kurallara uymasını denetlerken aynı zamanda genel merkeze yurttaki işleyiş hakkında dönem dönem bilgi veriyor. Ortaya çıkan belgelerde, TÜGVA yurt grubunda 'Müdür' olarak kayıtlı kişi, öğrencilere 'Pezevenk' diye küfür ederken bazı yerlerde de hakaret ettiği anlaşılıyor.

screenshot-16.jpg

Bilal Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşme...

TÜGVA yönetimi, Bilal Erdoğan ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla yapacağı görüşmeler öncesinde neler talep edileceği ve hangi konularda bilgi verileceğinin notlarını tutarken Bilal Erdoğan'dan, "Kaynak geliştirme için şirketlerle bir araya gelme, yurtların ihtiyaç listeleri" gibi konularda destek isteneceği belirtilmiş. Öte yandan Gençlik ve Spor Bakanlığı'yla yapılacak görüşmede ise yapılacak olan etkinlikler gibi birçok konuda destek istenmiş.

screenshot-17.jpg

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yapacakları görüşmede ise daha çok faaliyet hakkında bilgi verme içeriği bulunurken talep edecekleri tek konu Gençlik Zirvesi için yine kamuya ait olan yerin tahsisi.

screenshot-18.jpg