TÜGVA kaç kişiye torpil istedi; kaç kişi devlete atandı?

TÜGVA kaç kişiye torpil istedi; kaç kişi devlete atandı?
Eski bir TÜGVA üyesinden sızan ve vakfın genel faaliyetini anlatan belgeler, Türkiye'de günlerdir konuşuluyor. Listelerde hakim, savcı, polis ve diğer devlet kurumlarında görev almak için mülakata girecek kişilerin TC Kimlik Numaraları, tarihi ve yerleri yer alıyor. 2016 yılında hazırlanan listede açık kaynaklara göre en az 16 kişi devlette TÜGVA referansıyla kadrolaşmış.

Türkiye Gençlik Vakfı'na ait belgeler, Türkiye'de en çok tartışılan konuların başında geliyor. Sızan belgelerde, TÜGVA'da yönetici olarak görev yapan insanların, referans olarak devlette kadrolaştığı iddiası da bulunuyor.

halktv.com.tr, açık kaynaklardan listede bulunan kişileri açık kaynaklardan araştırarak bu iddianın doğrulunu inceledi.

Polis ve asker görevinde olduğu belirtilen kişilerin de içinde olduğu toplam 68 kişilik listede 38 kişiyi resmi belge ve sosyal medyada araştırdık. 30 kişiyi, polis veya asker olmasından kaynaklı olarak inceleme dışında bıraktık.

38 kişiden en az 14'ü devlette kadrolaşmış

Metin Cihan'a eski bir TÜGVA yetkilisi tarafından sızdırılan belgelerin 2016 yılında hazırlandığı biliniyor. Hakim ve savcı olmak için mülakata gireceği belirtilen 10 kişiden 5'i 2016 sonrasında HSK'nun açıkladığı listelere göre savcı, hakim olabilmiş ya da kıdemi arttırılmış.

Kaymakamlık için TÜGVA'nın referans olduğu iki kişi de atanmış

Yine aynı şekilde TÜGVA referansıyla 2017 yılında mülakata giren iki kişi de kaymakam olarak göreve başlamış. Listede yine kaymakamlık için mülakata girecek olan birinin yanlış listelendiği ve o kişinin savcı olduğu anlaşılıyor.

4 kişi SGK'ya

Listelere göre en çok referans olunan ve atandığı anlaşılan kurumların başında ise Sosyal Güvenlik Kurumu geliyor. 2016 yılında 6 kişiye TÜGVA yöneticileri referans olmuş, en az 4 kişi SGK'na atanmış.

Konuya dair listede adı geçen ve atandığını öğrendiğimiz bir SGK çalışanını aradık. Kendisi, referans olan olan kişiyi tanıdığını, uzun zamandır sohbeti olduğunu belirtti.

"Daha önce 7 kere mülakata girdim başarısız oldum"

Yine aynı SGK çalışanı, "Mülakatlara çok girdim çok da elendim. 7 mülakattan elendim. Türkiye'de referans odaklı bir mülakat sistemi var. Referansım olan kişiyi söylemişimdir. Bunu bir şekilde iletmiştir. Ama benim herhangi bir şeyden haberim yok" diye konuştu.

Gençlik Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'na da referans oldukları kişilerin atandığı anlaşılan TÜGVA yetkilileri ise iddiaları reddetti.

Listenin sadece 2016 yılını kapsadığı bilinirken geriye kalan yıllarda kaç kişiye referans olunduğu ve kaç kişinin bu vasıtayla devlete atandığı bilinmiyor.