‘Yok’ denilen çıplak arama Cumhurbaşkanı imzasıyla kaldırıldı

‘Yok’ denilen çıplak arama Cumhurbaşkanı imzasıyla kaldırıldı
AKP'nin 'Yok' dediği çıplak arama ile ilgili yönetmelik değişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklik ile ‘çıplak arama’ ibaresi yönetmelikten çıkarıldı, yerine ‘detaylı arama’ ibaresi getirildi. Daha önce 'çıplak arama' adı altında yapılan işlemler, 'detaylı arama' başlığı altında düzenlendi.

Yönetmelikte yer alan 34’üncü maddenin ikinci fıkrasındaki, “Hükümlünün üzerinde, kuruma sokulması veya bulundurulması yasak madde veya eşya bulunduğuna dair makul ve ciddi emarelerin varlığı ve kurum en üst amirinin gerekli görmesi hâlinde, çıplak olarak veya beden çukurlarında aşağıda belirtilen usullere göre arama yapılabilir” hükmündeki, “Ciddi emarelerin varlığı” ifadesinin devamına “Bunun başka suretle tespitinin olanaksız olması durumunda” ibaresi getirildi.

Yönetmeliğe, “Hükümlüye arama sırasında tek kullanımlık giyim önlüğü verilir” ibaresi eklendi.

Ayrıca ‘detaylı arama’ sonrası tutanak tutulması ve aranan ile arayan kişilerin imzalarının burada yer alması gerekliliği de eklendi.

Değişiklikle yönetmelikte yer alan, “Arama ve sayımlar sırasında insan onuruna saygı esastır” hükmü, “Arama ve sayımlar sırasında insan onuruna ve haysiyetine saygı ile utanma duygusunun ihlal edilmemesi esastır. Bu kapsamda gerekli her türlü tedbir alınır” diye değiştirildi.

Çıplak arama tartışması nasıl başladı?

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, aralık ayında Uşak Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltına alınmış kadınlara çıplak arama yapıldığını söyledi. Gergerlioğlu’nun, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alınmış kadınlarla ilgili iddiası üzerine AKP sözcüleri, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü, “FETÖ’nün algı operasyonu” diyerek iddiaları yalanladı.

AKP'li Zengin: Onurlu, ahlaklı kadın...

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’in, Uşak’taki iddiaları reddederken, “Suç duyurusu olaydan hemen sonra olur, bir kadını çıplak arayacaksın, bu kadın buna eğer maruz kalıyorsa dakikasında bundan rahatsızlığını beyan eder, bir sene beklemez. Onurlu kadın, ahlaklı kadın bir sene beklemez. Bu, kurgusal bir harekettir ve biliyoruz ki size bir ‘Aferin’ geldi. Hapisteki bu çıplaklıkla alakalı mevzuyu başlatan FETÖ'cü kadınlara bekledikleri yerden bir takdirname geldi” ifadesini kullandı.

'İşkence' ve 'çıplak arama' ilk kez aynı iddianamede

AKP'li Özlem Zengin'in çıplak arama ile ilgili sözleri gündemdeki yerini korurken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Gezi eylemleri sırasında gözaltına alınan Mücella Yapıcı'ya uygulanan çıplak arama için sekiz yıl sonra iddianame hazırlandı.