'İşkence' ve 'çıplak arama' ilk kez aynı iddianamede

AKP'li Özlem Zengin'in çıplak arama ile ilgili sözleri gündemdeki yerini korurken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Gezi eylemleri sırasında gözaltına alınan Mücella Yapıcı'ya uygulanan çıplak arama için sekiz yıl sonra iddianame hazırlandı.

Haber: Gül Gündüz

Önce "Türkiye'de çıplak arama yoktur" ardından ise "Madem böyle bir mesele var bir zahmet bunun şikayetini de yapın" açıklamasını yapan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in sözleri gündemdeki yerini korurken dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Gezi eylemleri sırasında yaşanan gözaltılardan birinde Mücella Yapıcı'ya uygulanan çıplak arama hakkında 8 yıl sonra iddianame hazırlandı. İşkence ve çıplak arama ifadeleri şimdi ilk kez aynı iddianamede yer aldı.

Tarih 2013, 8 Temmuz. Gezi eylemlerinin en hareketli günleri. O gün aralarında Mücella Yapıcı'nın da olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. O gözaltılar İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nde 4 gün sürdü.

Emniyette üst aramasından geçenler nezarethaneye götürüldü. Feminist avukat Meriç Eyüboğlu o gün nezarette yaşananları aktardı. Yalnızca çıplak arama değil, tuvalete bile gitmelerinin yarım günü aldığını söylüyor avukat Eyüboğlu.

O kamera görüntüleri resmi belgelere de yansımış. Yapıcı'nın o şikayeti savcılık iddianamesinde şimdi. Eyüboğlu "Haksız arama ilk kez karşımıza çıkmıyor. 2010'da feminist bir arkadaşımız Beyoglu Karakolu'nda çıplak aramaya maruz kaldı. Uzun uğraslar sonucu dava açıldı ama işkenceden degil, TCK 120'deki haksız arama maddesinden. Yargılama sonucunda polislere sembolik cezalar verildi" hatırlatması yaptı.

Avukat Eyüboğlu, "Boğaziçi gözaltıları sırasında LGBTİ'lelere, 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'nün ardından yapılan gözaltılarda da benzer çıplak aramalar uygulandı" dedi.

Mücella Yapıcı için hazırlanan iddianamenin bu anlamda önemli olabileceğine dikkat çekti.