Yerel Yönetimlerle İlgili Ortak Deprem Hattı Projesi de Rafa Kalktı

Yerel Yönetimlerle İlgili Ortak Deprem Hattı Projesi de Rafa Kalktı
2019'daki İstanbul depreminin ardından yaşanan iletişim kesintisi sonrasında iktidarın "Ortak Deprem Hattı" sözü maalesef yerine getirilmedi. Bakanlık ise projenin akıbeti hakkında sessizliğini koruyor.

BirGün'den Mustafa Bildircin'nin haberine göre; İstanbul'da 26 Eylül 2019 tarihinde meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem, büyük korkuya neden oldu ve bazı bölgelerde üç güne kadar iletişim kesintilerine sebep oldu. Bu kesintiler tüm Türkiye'yi etkiledi ve GSM operatörlerine toplam 15 milyon TL para cezası verildi. Dönemin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, yaptığı açıklamada, "En geç altı ay içerisinde" ortak bir hat kurulacağını ve bu hat sayesinde afet anlarında yaşanabilecek kesintilerin önüne geçileceğini belirtti. Dönemin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da ortak hat projesinin kısa sürede hayata geçirileceğini taahhüt ettiler.

Nisan 2024 itibarıyla, daha önce üst perdeden verilen sözlere rağmen ortak deprem hattı projesi hala hayata geçirilemedi. CHP Milletvekili Murat Emir, projenin akıbetini TBMM gündemine taşıdı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan sorulara yanıt istedi. Ancak Uraloğlu, projenin akıbetiyle ilgili olarak işletmecilere ve BTK'ye sorumluluk yükleyerek, bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi vermedi. Uraloğlu'nun yanıtında, şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde elektronik haberleşme alanında faaliyet gösteren işletmeciler, ilgili mevzuat ve yetkilendirmeye ilişkin hükümler kapsamında afet ve acil durumlara yönelik iş sürekliliği planlamalarını yapmakla yükümlü olup, işletmecilerin bu kapsamdaki çalışmaları ve planlamaları takip edilerek BTK tarafından denetlenmektedir.”

Verilen sözlerin üzerinden beş yıl geçmesine karşın halen bir adım atılmamasını eleştiren CHP’li Murat Emir, 50 binden fazla yurttaşın hayatını kaybettiği Maraş merkezli depremlerin ardından da iletişim kesintisi yaşandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

“Ne bakanlık ne de BTK işletmecilere söz geçirebiliyor. Hiçbir kurum bu konuda bir adım atmıyor. Muhalefetin tüm ikaz ve uyarılarına karşın Türk Telekom, iktidar tarafından özelleştirildi ve Lübnanlı Hariri Ailesi’ne peşkeş çekildi. Özel şirketler de şimdi kamusal bir sorumluluk olan bu alanda adım atmıyor, atmak istemiyor ve yatırım yapmıyor. Madem özel sektöre bu işleri yaptıramayacaktınız neden Türk Telekom’u özelleştirdiniz? Olası bir depremde yaşanacak iletişim kesintisi sonucu ortaya çıkabilecek olumsuzlukların hesabını nasıl vereceksiniz?”