Yavaş liderlerle görüştü: Adaylık konusunda rahatsızlığını paylaştı

Yavaş liderlerle görüştü: Adaylık konusunda rahatsızlığını paylaştı
Gazeteci Murat Yetkin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Cumhurbaşkanlığına aday olacağı yönünde oluşan spekülasyonlarla ilgili rahatsızlığını, Akşener ve Kılıçdaroğlu ile paylaştığını belirtti.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, cumhurbaşkanı adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Mansur Yavaş’ı önerdi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu başka bir partiden gelen aday önerisinin CHP'den çıkmasıyla ilgili "Cumhurbaşkanlığı adaylığı söz konusu olunca akla bir CHP’li ismin gelmesi memnuniyet verici" dedi.

Gazeteci Murat Yetkin son yazısında, Yavaş'ın kendisi için çıkan adaylık spekülasyonlarına ilişkin Kılıçdaroğlu ve Akşener'e rahatsızlıklarını ilettiğinin anlaşıldığını belirtti.

Yetkin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

Mansur Yavaş’ın kendi adaylığı üzerine dışarıdan yapılan spekülasyonlardan son derece rahatsız olduğu ve bunu hem Akşener hem de Kılıçdaroğlu ile paylaştığı anlaşılıyor.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın geçen hafta Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programında adaylarının Yavaş olduğunu söylemesinin sadece onu değil, CHP ve İYİ Parti başta olmak üzere 6’lı masayı rahatsız ettiği görülüyor. Sanki Yavaş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a rakip çıkarsa Özdağ’ın etkisiyle olacak algısı oluşturulmak isteniyor diye düşünüyor muhalefet partileri. Bunun üzerine HDP önceki eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın gazeteci Tolga Candaş Işık’ın sorusu üzerine, avukatları aracılığıyla Kürt seçmen varlığını hissettirmesi rahatsızlığı artırmış durumda.

Malum, 2019’da İstanbul’da Ekrem İmamoğlu gibi, Ankara’da Yavaş’ın seçilmesinde de -üstelik Ülkücü kökenli olduğu halde- Kürt seçmenin de payı vardı. Bunun herkese eşit yaklaşmasından kaynakladığının farkında olan Yavaş, Akşener ile görüşmesi ardından yaptığı açıklamada, kendisine oy versin vermesin kimseyi düşman saymadığını özellikle vurguladı.
Yavaş bu rahatsızlığını muhalefet liderleriyle paylaşarak spekülasyonların içinde olmadığını göstermek istiyor.

Muhalefet adayı üzerine tartışma devam ediyor

Bugünkü çıkışı öncesinde Yavaş tartışması sürerken, 6’lı masa liderlerinden Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın adaylık ölçülerini açıklarken “AK Parti iktidarlarında görev almamış” ve “seçilebilecek” aday çıkışı ilginçti. Kılıçdaroğlu’nun T24’e “Erdoğan adaylığını ilan etsin, ona niye sormuyorsunuz?” sözleri de öyle.

Bir de 6’lı masanın önceki Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ı aday göstereceği iddiası çıktı ortaya. Kılıç bu iddiayla bir ilgisi olmadığını açıkladı. Bu iddia ve spekülasyonların iktidardaki AK Parti ve müttefiki MHP’nin hoşuna gittiği belli ki, devamı gelecekmiş gibi görünüyor.
Her hâlükârda Yavaş’ın bugünkü hamleleri siyasette taşları yerinden biraz daha oynatmış bulunuyor. Buna CHP’nin Seçim Yasasındaki değişiklikler, özellikle sandık kurullarının oluşumu konusunda Anayasa Mahkemesine gitme niyetini de ekleyebiliriz. Siyaseten sıcak bir hafta olacağa benziyor.