Yargıdaki Kriz Ekonomiye Nasıl Yansıyacak? Ekonomist Aziz Konukman Açıkladı

Yargıdaki Kriz Ekonomiye Nasıl Yansıyacak? Ekonomist Aziz Konukman Açıkladı
Türkiye zaten bir ekonomik krizden geçiyor. Peki yargıda yaşanan kriz ekonomiyi daha da berbat hale getirebilir mi? Ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman yanıtladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Davası tutuklusu TİP Milletvekili Can Atalay dosyasında ihlal kararı vererek, Atalay’ın tahliyesini isteyen Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımadı.

Atalay’la ilgili verdiği mahkumiyet kararını doğru olarak niteleyen Yargıtay 3. Ceza Dairesi, ihlal kararını veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Akşam saatlerinde yaşanan bu gelişme gündeme bomba gibi düştü.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’la ilgili kararını tanımayarak üstüne bir de kararı verenler hakkında suç duyurusunda bulunmasının ekonomiye etkileri merak ediliyor. Ekonomist Prof. Dr. Konukman, Patronlar Dünyası'ndan Ali Kemal Erdem'in sorularını yanıtladı.

“YABANCI SERMAYEYİ YAKINDAN İLGİLENDİRİR”

Bu soruyu ilk olarak Ekonomist Prof. Dr. Aziz Konukman’a sorduk.

Konukman öncelikle Yargıtay dairesinin girişimi ile 2001’deki anayasa kitapçığı atılması olayının tam olarak benzemediğini söyleyerek, “Sezer, sembolik bir cumhurbaşkanıydı. Şimdi ki gibi icranın başı değildi. Şu anki mesele yargıyla ilgili bir konu. Ancak sembolik bir cumhurbaşkanının Anayasa’yı fırlatması inanılmaz bir etki yaratmıştı. Son olayda “Yargıç darbesi tanımına uygun bir gelişme ise bu şekilde sorgulanırsa yabancı sermayeyi yakından ilgilendirir” dedi.

Konukman, ancak yaptığı tanımlamadan sıcak paranın etkileneceğinin sanılmaması gerektiğini söyleyerek, şu iddiada bulundu:

“Sıcak para zaten uzun zamandır gelmiyor. Sıcak para hukuk devleti, insanlar haklarıymış onunla çok ilgilenmez. Ancak özelleşme amacıyla gelen, fabrika kurmak için gelen doğrudan yatırımın her türlüsü hukuk güvenliğini önemser. Çünkü hukuk güvenliğinin olmadığı yerde mülkiyet güvenliği de olmaz. Yabancı finans çevreleri, insan hakları ve emek hakları ihlallerinden çok hukuk güvenliği ihlallerini önemserler.”

Etiketler :