Yargı kararı: Can Atalay, baro genel kuruluna katılabilir

Yargı kararı: Can Atalay, baro genel kuruluna katılabilir
Sosyal Hukuk Çalışma Grubu, Gezi Direnişi Davası yargılamasında 18 yıl hapis cezası alan ve 178 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan avukat Can Atalay’ın hafta sonu yapılacak olan İstanbul Barosu Genel Kurulu’nda oy kullanabilmesi için Beyoğlu İlçe Seçim Kurulu’na başvuru yaptı. Başvuruyu inceleyen Kurul, Atalay’ın tutukluluk halinin seçime katılmasına engel olmadığına karar verdi.

Kararda; Avukatlık Kanunu’nun 86. Maddesi’ne atıfta bulunularak, “Bu toplantılara haklı bir neden olmaksızın gelmeyenlere veya oy kullanmayanlara ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o baroya kayıtlı avukatların yıllık keseneğinin üçte biri miktarında para cezası verilir. Bu hükümler nazara alınarak tutuklu avukat Can Atalay’ın genel kurul ve seçimlere katılma hususunda bu hakka haiz olduğu görüşmüştür” denildi. Kararda ayrıca gerekli başvuruların ilgili makamlara yapılması gerektiği, Atalay’ın tutukluluk halinin ise seçimelere katılmasına engel olmadığı kaydedildi.

Karara ilişkin konuştuğumuz avukat Evren İşler, “Beyoğlu İlçe Seçim Kurulu’nun verdiği karar nedeniyle yarın cezaevi idaresine yarın başvuru yapacağız. Beklentimiz bu kararın uygulanmasıdır” dedi.