İzmir'de yürek yakan görüntüler: Onlarca ev yandı... Yangın birçok noktayı tehdit ediyor!

İzmir'de çok büyük bir yangın söz konusu. Kentin bir çok noktasında yangına müdahale edilmeye çalışılıyor. Onlarca ev yandı. Karşıyaka ilçesindeki bir çok yerleşim yeri boşaltıldı.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde Yamanlar Karatepe mevkiinde dün akşam saat 21.10'da henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı. İzmir'in Karşıyaka ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Yangın sabah saatlerinden beri İzmir'de göğü dumanlarla kapladı. Vatandaşlar da yangın söndürme çalışmalarına dahil oldu.

Yangın şehir merkezine kadar yayıldı ve binalara sıçradı. Yangına yapılan müdahalenin yetersizliği sebebiyle şu anda yangın tam olarak önlenemiyor.

KARŞIYAKA BELEDİYESİ'NDEN ÇAĞRI

Yangının barınaklara ulaştığını duyuran Karşıyaka Belediyesi, "Yangın tüm müdahalelere rağmen barınaklara ulaştı. Tüm hayvanseverleri bakım evimizdeki can dostlarımızın tahliyesi için yardıma çağırıyoruz" çağrısında bulundu.

'RÜZGAR HIZLANDI, YERLEŞİM YERLERİ TEHDİT ALTINDA'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Halk TV canlı yayınına bağlanarak bölgedeki son durumu aktardı.

Tugay açıklamalarında şu ifadeleri kullandı: "Karşıyaka'nın bitişik orman alanlarında yangın devam ediyor. Biz Zübeyde Hanım mahallesindeyiz. Ormanlık alandan bir apartmanın çatısına sıçrayan yanan parça ile yangın başladı. Arkadaşlar şu an söndürmeye çalışıyor. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın sürüyor. Rüzgar hızlanıyor. Farklı noktalardan yeni yeni yangınlar da başlıyor. Şimdi gündüz yanan mahallelerde durum kontrol altında. Beklenmedik bir şey olmazsa tehlike olmayacak gibi ama risk olduğu için binalar boşaltıldı.

3bca385d-e4f8-44bf-93a4-6077cb3c9aee.jpg

YANGIN GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

"Karadan erişilebilen alanları söndürmek için İzmir ekipleri sahadalar ancak araçlarla erişilemeyen alanlarda, bugün gündüz boyunca etkili çalışmadı olmadı ve bu iş büyüdü. Biz sorduğumuzda rüzgar var dendi, başka yerlerde yangın var dendi. Şu anda yaşadığımız sorun göz göre göre geldi."

95246-001.jpg

İZMİR VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

İzmir Valisi Süleyman Elban, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi’nde çıkan yangınının enerjisi iyice düşmüş, risk büyük ölçüde azalmıştır. Can kaybı ve yaralımızın olmaması en büyük tesellimizdir.

Orman, AFAD, Polis ve Jandarma güçlerimiz ve TOMA araçları, itfaiye, belediye araçları ile personeli ve diğer tüm birimlerimizle bölgeye hızlı bir şekilde müdahale edilmiş, vatandaşlarımızın güvenliği sağlanmıştır.

Yangından etkilenen vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak ve herhangi bir aksaklığa mahal vermemek için gerekli tüm tedbirleri almış bulunuyoruz.

Bu zorlu süreçte, dayanışma içinde olmanın ve birbirimize destek vermenin önemini bir kez daha görüyoruz. Tüm vatandaşlarımızı, bu tür felaketlere karşı daha dikkatli olmaya ve yangın güvenliği konusunda bilinçli davranmaya davet ediyoruz. Bu yoğun mücadelede emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bir daha böyle felaketlerin yaşanmamasını umut ediyorum. Tekraren tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun."

TAHLİYE EDİLEN EV SAYISI 87, 45 İŞYERİ BOŞALTILDI

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Karşıyaka'daki orman yangını nedeniyle 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı. Doğançay Mahallesi ve Onur Mahallesi tamamen boşaltıldı, Körfez Mahallesi’nin ise tamamen tahliye edildiği bildirildi.

Öte yandan İletişim Başkanlığı da bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre, Milli Savunma Bakanlığı çalışmalara havadan destek verirken, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale devam ediyor.

017f260d-e189-4c68-962a-ba60332fa913.jpg
İzmir'deki yangının boyutu NASA yangın haritasına böyle görüntülendi.

İZMİR'DE EVLERİN İNSANLARIN ÜZERİNE KÜL YAĞIYOR!

Yangın Karşıyaka'nın kuzeyinde hala sürüyor. Kentin U şeklinde yapısı nedeniyle gün boyunca etkili olan rüzgar yangının bu noktaya ulaşmasını sağladı.

İki gündür şehri etkisi altına alan dumanları Halk TV Muhabiri Yağmur Varol olay yerinden aktardı:

"Ormanın içerisinden yangının ilerleme sesleri hala geliyor. Gün boyu hava araçlarının müdahale edemediğini görmüştük. 80km hızı aşan bir rüzgar var. Hareket kabiliyeti sağlanamıyor. Biz Karşıyaka'daki Zübeyda hanım mahallesindeyiz, Onur Mahallesi'nden Zübeyde Hanım mahallesine araba ile gelseniz 10 dakika ama mesafe olarak çok geniş bir alana yayılan bir yangın söz konusu. Hemen arkamda duran evler tahliye edildi. Mesai bittikten sonra eve geldiğimde bizim evin orada bir tehlike olmamasına rağmen balkon kapısını açamadım. İzmir'i kaplayan çok büyük bir duman söz konusu. Rüzgarın hızı yavaşladığını ve durma seviyesine geldiğini de belirteyim. Sabah saatlerinde Konak'tan bile görülen bir yangından bahsediyorum. Koskoca İzmir'e evlerin insanların üzerine kül yağıyor."

BAKAN YUMAKLI İZMİR'E DOĞRU YOLA ÇIKTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangın bölgesine gitmek üzere Ankara'dan çıkış yaptı.

SADECE KARADAN MÜDAHALE YAPILIYOR

Halk Tv'ye bağlanan Gazeteci Kazım Kızıl, yangın bölgesindeki gelişmeleri aktardı. Kızıl şu ifadeleri kullandı:

"Şu anda Örnek köy mezarlığındayım. Şöyle toparlarsak Bugün Karşıyaka ve Bayraklı arasındaki birçok noktada irili ufaklı devam eden yangın yerleşim yerlerine indi. 19 Hane tamamen kullanılamaz hale geldi insanlar yaralandı. Gün boyu havdan müdahale vardı ama çok yeterli değildi. Havanın kararmasıyla beraber hem rüzgar etkisi hem de gece görüş olmaması nedeniyle hava müdahalesini engelledi. Arka tarafımda yoğun bir müdahale var burası yerleşim yerlerinin başladığı nokta. Buraya kadar inmemesi çok önemli. Sadece karadan müdahale devam ediyor. Muhtarın verdiği bilgilere göre tamamen yanan bir evdeki insanlar yanık nedeniyle hastaneye kaldırıldılar"

"300 HAYVANIMIZA MÜDAHALE ETTİK"

Halk Tv Muhabiri Yağmur Beril Varol, Halk Tv canlı yayınına katılarak yangın bölgesinden son bilgileri aktardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü de yangın söndürme çalışmalarında hayvanların sağlığı ile ilgili bilgiler verdi.

İzmir BBB Veteriner İşleri Müdürü Sinan Bey: Biz sabahtan beri bölgede hayvanları bakım evlerine taşıyoruz. Gönüllülerimizle beraber sahada 11'den fazla ekiple yaban hayvanları da dahil olmak üzere bütün hayvanlarımızı bakımevlerimize yerleştirdik. Yaban hayvanlarımızı doğal yaşamlarımda koruma altına aldık. Tedavi altına alınması gereken hayvanlar da oldu ve alındı. 300 hayvanımıza müdahale ettik yeni yangının patlak vermesiyle hayvanların hala tehdit altında olduğunu biliyoruz.

ÇİĞLİ'DE YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

İzmir yangınlarla boğuşuyor. Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, Çiğli'de yangının kontrol altına alındığını açıkladı.

Yıldız sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda şu ifadeleri kullandı:

"Çiğlimizde yangını kontrol altına aldık.

Büyükşehir ve diğer ilçe belediyelerimiz ile birlikte gün boyu süren söndürme çalışmaları sonrasında ilçemizdeki yangını kontrol altına aldık. Soğutma çalışmalarımız ise tüm hızıyla devam ediyor.

Rüzgarın etkisiyle oluşabilecek yangın riskine karşı belediye ekiplerimiz ve Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri sabaha kadar teyakkuzda olacak.

Geçmiş olsun Çiğli"

YANGINDA KABRİSTAN DETAYI

İzmir felaketinde dikkat çeken bir başka ayrıntıysa kabristanların konumu oldu. Mezarlıklar yangının tam ortasında kaldı. Çevre bölgelerde aynı anda devam eden yangının kontrol edilememesi ve Örnek köy mevkiine yayılması durumunda mezarlıklara da sıçramasından endişe ediliyor.

SAĞLIK BAKANLIĞI: 78 KİŞİ ETKİLENDİ

Yangınlardan etkilenen vatandaşların tedavisi ise merak edilmeye devam ediliyor. Sağlık Bakanlığı konu hakkında bir açıklama yaptı.

Açıklama şöyle:

"İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

Kaynak:Haber Merkezi