Varlık Fonu soruşturmasında tutuklu kimse kalmadı

Varlık Fonu soruşturmasında tutuklu kimse kalmadı
Türkiye Varlık Fonu’nu 25 milyon dolar zarara uğratmakla suçlanan 3 kişiye yönelik soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. Fon’un eski CEO’su Mehmet Bostan’dan sonra, dosyanın tutuklu diğer ismi olan danışmanlık şirketi sahibi Bülent Göktuna’nın da tahliye edildiği ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan Bostan 25 milyon doların, örtülü ödenek parası olduğunu açıklamıştı.

Kamuya ait 30 şirket ve çok sayıda değerli taşınmazı bünyesinde barındıran Türkiye Varlık Fonu AŞ’nin eski CEO’su Mehmet Bostan’ın (53) yanı sıra danışmanlık şirketi Mineks International’ın sahibi Bülent Göktuna (75) ve Av. Burhan Asaf Şafak’a (60) yönelik soruşturma sürüyor. Gözaltına alınan isimlerden Bostan ve Göktuna geçen 21 Haziran’da tutuklanmıştı. Bostan tutuklandıktan iki hafta sonra tahliye edildi. Tutuklu şüpheli Göktuna ile ilgili de kritik bir gelişmenin yaşandı.

MAL VARLIKLARINA TEDBİR

Avukatlarının yaptığı itiraz sonrası Bülent Göktuna da geçen 1 Aralık günü ev hapsi şartıyla tahliye edildi. Edinilen bilgilere göre, soruşturma kapsamında Göktuna ve Av. Şafak’ın banka hesaplarına ile mal varlıklarına tedbir konuldu. Bostan’a yönelik bir tedbir kararının ise olmadığı kaydedildi.

whatsapp-image-2024-01-22-at-08-11-27.jpeg
Fon'un eski CEO'su soruşturma kapsamında bir süre tutuklu kaldı.

MASAK RAPORU BEKLENİYOR

Konuya yakın 3 kaynaktan edinilen bilgilere göre, talep edilen MASAK raporu ise henüz dosyaya girmedi. Bir kaynak “Şüpheliler, örgütlü dolandırıcılıkla suçlanıyor. Beklenti ise usulsüz harcandığı öne sürülen paranın iadesi. Paranın ödenmesi halinde dosyanın kapatılacağı söyleniyor. Ancak, ortada usulsüz bir ödeme yok. Para sözleşme karşılığında ödendi. Ödeme yapılanlar uluslararası kurumlardan biri ise aldığı parayı iade etti” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-01-22-at-08-11-45.jpeg
Şüphelilerden Bülent Göktuna, ev hapsi şartı ile serbest kaldı.

MACKENZIE 6 MİLYON DOLARI İADE ETTİ

Türkiye’ye 75 milyar dolarlık bir finansmanın getirilmesi için yürütülen görüşmeler sonrası ilgili aracı firmalara belirli tutarda ödemler yapılmıştı. 6 milyon dolarlık ödeme yapılan uluslararası danışmanlık firması MacKenzie, gönderilen ihtarname sonrası söz konusu parayı iade etti. 25 milyon dolarlık ödemede, kamunun zararı olarak görülen miktar ise 19 milyon dolar seviyesinde.

whatsapp-image-2024-01-22-at-08-11-58.jpeg
Çeşitli firmalara ödenen 25 milyon dolar, örtülü ödenekten alındı.

‘TALİMATİ YILDIRIM VERDİ’ DEMİŞTİ

Öte yandan bir süre tutuklu kalan Fon’un eski CEO’su Mehmet Bostan “Türkiye Varlık Fonu kurulduğu zaman görevlendirildim. 9 ay yönettim. O zaman Fon kurulurken Binali Beyin (Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım) talimatı ile bir grup ile çalışmaya başladım. Örtülü ödenekten bize 25 milyon dolar verildi. Biz de doğrudan o kuruma ödedik” sözleri ile savunmasını yapmıştı.

YAPILAN ÖDEMELERİ SIRALADI

Geçen ay tahliye edilen danışmanlık şirketi sahibi Bülent Göktuna ise, Fonu’nun kurulmasına önayak olan kişinin kendisi olduğunu söylemişti. Göktuna ifadesinin devamında hangi uluslararası firmaya ne kadarlık bir ödeme yaptıklarını anlattı: “Hukuk bürosuna yaklaşık 4 milyon dolar ödedik. MacKenzie firmasına 6 milyon dolar ödedik. NewOak’a 3 küsur milyon dolar ödedik. Allen Associates firmasına 2 milyon dolara yakın para ödedik. Deutsche Bank’a yaklaşık 3 milyon dolar ödedik. Bir de 2 yerel avukatlık bürosuna 250’şer bin dolardan 500 bin dolar ödedik. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarına da bir miktar ödeme yaptık” demişti.

BİRÇOK BÜROKRATIN İMZASI VAR

Aynı zamanda Burhan Göktuna’nın da avukatı olan ve adli kontrol şartıyla serbest kalan Burhan Asaf Şafak ise, 25 milyon dolarlık örtülü ödenek parasına ilişkin “Bu para, dönemin başbakanı (Binali Yıldırım), müsteşarı, örtülü ödenek sorumlusunun ve birçok bürokratın onayı ile gönderil demişti.

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :