Van-Ağrı arasında 'keledoş' tartışması büyüyor

Van-Ağrı arasında 'keledoş' tartışması büyüyor
Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın sosyal medya hesabından yaptığı “İftarda Ağrı'nın meşhur tarihi yemeği Keledoş var" demesi, Vanlılardan tepki aldı.

Keledoş'un Van’ın coğrafi tescilli geleneksel yemeği olduğunda dikkat çeken Vanlılara, aşçılar da destek verdi.

Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın sosyal medya hesabından yaptığı “İftarda Ağrı'nın meşhur tarihi yemeği keledoş var" demesi, Vanlılardan tepki aldı. Keledoş'un Van’ın coğrafi tescilli geleneksel yemeği olduğunda dikkat çeken Vanlılara, aşçılar da destek verdi.

Keledoşun geçmişi ve yapımıyla ilgili ANKA Ajansı'na konuşan Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Ali Geyik, yemeğin Van'a ait olduğunu söyledi. Keledoşun, konuklara özel yapılan bir yemek olduğuna işaret eden Geyik, şunları söyledi:

Keledoş Van’a ait bir yemektir. Dernek ile Ticaret ve Sanayi Odası olarak Keledoş'un coğrafi işaret belgesini aldık. 2014’te çıkardığım Geleneksel Kürt Mutfağı Kitabına da koymuştum. 12 yıldır bu mesleğin içindeyim. Tüm Türkiye ve yurtdışında yedi yıldan fazladır Van yemekleri tanıtımı yapıyorum. Herkesi Van’a ve Keledoş yemeğini tatmaya bekleriz"

“Tescillenince değerlendi”

Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Nurullah Kaplan ise Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan’ın, Van’ın tescillenmiş yemeği Keledoş'a sahip çıkmaya çalıştığını belirterek şöyle konuştu:

Keledoş yemeği üzerinden çok ciddi polemikler yapılıyor. Kimi ‘kel edoş’ diyor, kimi ‘maraba yemeği’ diye kendince isim takıyor. Bu yemek 2014'e kadar bilinmiyordu. Biz kitaplaştırıp tescil belgesini aldıktan sonra neden bu kadar değerlendi anlamış değiliz. Biz Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği olarak bütün yemeklerimizin tescilini almaya devam ediyoruz. Ticaret odası bünyesinde 22 başvurumuz daha var"

“Kendi ilindeki ürünlerin tescili ile uğraşssın”

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da Sayan'ın paylaşımının Van’da karşı bir duruşa ve tepkiye neden olduğunu belirti ve şunları kaydetti:

Vanlılar kendi değerleri etrafında sahiplenme yönünde çabaya evrildi. Bu sevindirici bir şey ama sevindirici bir şey de esasında siz kendi değerlerinize sahip çıkmaz, onları kayıt altına almaz ve tescillerini yapmazsanız, bir gün bir otoritenin bir paylaşımının aslında kentin hayıflanmasına sebebiyet verebilecek sonuçlara evrilebileceğini bizlere göstermiş oldu. Binlerce yıllık serüveni olan Keledoş'un 2017 yılında Van halkının mutfağının vazgeçilmez başyapıtlarından biri olduğunun Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak uzun ve meşakatli bir süreçten sonra Türk Patent Enstitüsü coğrafi işaret almak suretiyle tescilledik. Bunun Van’a ait bir yöresel değer yemek olduğu gerçeğini ortaya çıkardık. Ben Ağrı Belediye Başkanı'nın Ağrı'ya ait olan ürünler üzerinden spekülasyon yapmasını öneriyorum. Bu onun yararına olur. Ağrı Belediyesi bence Ağrı'ya ait olan ürünlerin tescili ile uğraşsa en azından Ağrı şehrimizin de sahip olduğu değerler koruma altına alınmış olur. Bunun çok önemli karşılığı olan bir çaba olduğunu düşünmüyorum

Van Keledoşu nedir?

Van keledoşu, yörenin yüksek bozkırları ve meralarında beslenen, henüz yaşını doldurmamış erkek veya hiç doğum yapmamış dişi koyunun kuşbaşı haline getirilmiş eti kullanılarak yapılıyor. Ayrıca kuru soğan, sarımsak, krem renginde koçbaşı diye tabir edilen nohut (haşlanmış), yeşil mercimek, aşurelik buğday, kurut, keledoş otu, tereyağı, pul biber, yenibahar, karabiber ve tuz kullanılıyor.