Uzmanlar O Güne Dikkat Çekti: Kış Kapıda, Hazırlıklarınızı Yapın! 3 Ay Çok Çetin Geçecek!

Uzmanlar O Güne Dikkat Çekti: Kış Kapıda, Hazırlıklarınızı Yapın! 3 Ay Çok Çetin Geçecek!
Sıcak ve kurak geçen ilkbahar ve yaz aylarının ardından gözler sonbahara çevrildi. Bir yandan barajlar kuraklık alarmı verirken diğer yandan vatandaşlar artık serin ve yağışlı havayla karşılaşmak istiyor. Merak edilen soruların başında ise "Bu kış nasıl geçecek?" geliyor. Peki bu kış nasıl geçecek? Kar ne zaman yağacak? Uzmanlar tarih vererek uyardı.

Kurak geçen yazın ardından gözler sonbahar ve kış mevsiminde. Beklenen yağışların henüz gelmemesi barajlarda kuraklık alarmını yükseltirken 'Yağışlar ne zaman gelecek?' sorusu merak ediliyor. Bir diğer merak edilen soru ise kış mevsiminin nasıl geçeceği. Yazın Türkiye'de El Nino sıcaklığı etkisini gösterirken kışın El Nino'nun etkisinin nasıl olacağı merak ediliyor.

Bu soruların yanıtı için gözler uzmanlarda. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, beklenen yağışların ne zaman geleceğini kış mevsiminin nasıl geçeceğini anlattı.

kis.jpg

BU KIŞ NASIL GEÇECEK? TARİH VERDİ

TRT Haber'de yer alan habere göre Dr. Okan Bozyurt, "Bu kış nasıl geçecek?" sorusunu şöyle yanıtlıyor:

"Bu sene özellikle sonbahar ve kış mevsimi bol yağışlı ve soğuk olacak gibi görünüyor. Özellikle kasım ayından itibaren.

Şimdi önümüzde ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönem var. Ekimin ortasından sonra yeniden yağışlı bir sistemin ülkemize sokulacağını düşünmekteyim.”

thumbs-b-c-62f5ecf1ede6321732093486f8503a40.jpg

O TARİHLERE DİKKAT!

Ekim ayında daha çok yağmur şeklinde yağışlar beklediğini belirten Bozyurt, ayın 15-20’sine dikkat çekiyor.

“Balkanlar üzerinden gelecek olan sistem soğuk ve yağışlı olacak gibi duruyor. Bu durumda yurdun iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekliyorum.

Ekimin 27-29’unda yine kuzeyden ciddi bir sistem bekliyorum. Hatta bu sefer, eğer sapmazsa, Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. İç kesimlerde belki mevsimin ilk karı da yağabilir diye düşünüyorum. Mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir.”

kis.jpg

KASIM AYINDA HEM KAR, HEM DE PASTIRMA YAZI VAR

7-10 Kasım'da ciddi bir soğuk hava kütlesi beklediğini ifade eden Bozyurt, soğuk ve kar yağışlı günlerin ardından pastırma yazının geleceğini söylüyor.

Bozyurt, şöyle devam ediyor:

“11 Kasım gibi yine bir yüksek basınç gelecek. Bir hafta ila 10 gün mevsim normalleri civarında veya biraz da mevsim normalinin üzerine çıkacak bir hava sıcaklığı olabilir. Buna halk arasında pastırma yazı adını veriyoruz. Pastırma yazları genelde 2-3 hafta sürer. Ama bu yıl ben çok uzun sürmesini beklemiyorum. Yani bir hafta 10 gün kadar olacak gibi görünüyor.”

sicak1.jpg

kis2.jpg

Etiketler :