Uzmandan Karadeniz İçin Korkutan Uyarı! Bu Güzellik Yok Olmak Üzere!

Uzmandan Karadeniz İçin Korkutan Uyarı! Bu Güzellik Yok Olmak Üzere!
Doğu Karadeniz'de yağış rejimindeki düzensizlik, mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklık, kuraklık ve anız ateşleri gibi birçok faktör, orman yangınlarına yol açıyor. Prof. Dr. İbrahim Turna, "Yangın olayını yüzde 100 artacak. Orman yangınları, iklim değişikliği sürecinde sadece Akdeniz Bölgesi'nde görülmeyecek; İç Anadolu ve Karadeniz'e doğru da kayacak" dedi.

İklim değişikliğinin etkileri Karadeniz'e de ulaşıyor. Artan sıcaklıklar ve kuraklık, bölgedeki ormanları yangınlara karşı daha savunmasız hale getiriyor. Tarım öncesi ot temizliği için yakılan anız ateşleri de bu riski artırıyor. Son günlerde Artvin, Rize ve Trabzon'da meydana gelen örtü yangınları, bölgedeki bitki örtüsüne zarar vererek habitatı olumsuz etkiliyor.

karadeniz.jpeg

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden (KTÜ) Prof. Dr. İbrahim Turna, iklim değişikliğinin yangın riskini önemli ölçüde artırdığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Turna, "Elbette ki aşırı sıcaklıkların artması, bağıl nemin düşmesi, yangın olayını yüzde 100 artıracak. Orman yangınları, iklim değişikliği sürecinde sadece Akdeniz Bölgesi'nde görülmeyecek; İç Anadolu ve Karadeniz'e doğru da kayacak." dedi.

karadeniz.jpg

Prof. Dr. Turna, orman yangınlarıyla mücadele için şu önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı:

  • Ormanların düzenli olarak bakımlarının yapılması
  • Ormanlarda iklim koşullarına dayanıklı türlerin artırılması
  • Vatandaşların bilinçlendirilmesi
  • Yangın çıkış nedeni olan bilinçsiz anız yakma, sigara izmariti atma gibi olaylara karşı bilinçlendirme çalışmaları

Prof. Dr. Turna, ormanların iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynadığını da belirtti. "İklim değişikliğine karşı en büyük silah ve iklim değişikliğine karşı en büyük önlem; yeşil alanlardır. Bunların başında da ormanlar gelir. Dünyada sürdürülebilirlik açısından en önemli yerler de ormanlardır." dedi.

karadeniz2.webp

Kaynak:DHA