Ürdün ve Yunanistan bile yıllar önce gitti!

Ürdün ve Yunanistan bile yıllar önce gitti!
Bugüne kadar 587 kişi uzaya gitti ve bunların arasında Ürdün ve Yunanistan gibi Türkiye'den daha geride olan ülkeler de var.

Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu olarak nitelendirilen Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) fırlatılması, Türkiye'de büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu fırlatma, Türkiye için tarihi bir an olarak lanse edilmesine rağmen, aslında insanlık tarihi açısından küçük bir adım. Zira bugüne kadar 587 kişi uzaya gitti ve bunların arasında Ürdün ve Yunanistan gibi Türkiye'den daha geride olan ülkeler de var.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Alper Gezeravcı'nın fırlatılmasını "Türkiye'nin uzaydaki ilk adımı" olarak duyurdu. Ancak bu adımın aslında bilimsel bir misyondan çok, siyasi bir misyon olduğu söylenebilir. Türkiye'nin ne astronot yetiştirecek bir eğitim sistemi ne de uzaya insanını gönderebileceği bir üssü var. Gezeravcı, aslında bir F-16 pilotu olan ve hızlı bir eğitimle astronot yapılmaya çalışılan bir kişi.

Türkiye'nin uzay yolculuğu macerası, 2018 yılında kurulan TUA ile başladı. Ajansın ilk yılında bütçesi sadece 38 milyon TL idi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılında açıklanan Türkiye Uzay Programı'nda, 2023 yılında Ay'a sert iniş, 2028 yılında yumuşak iniş, uydu üretimini tek çatı altında toplamak, bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi kurmak, uzay limanı kurmak, bir Türk vatandaşını bilimsel misyon için uzaya göndermek gibi hedefler belirledi. Bu hedefler arasında somut olarak adım atılan ve ilerleme kaydedilen tek madde bir Türk vatandaşını bilimsel misyon için uzaya göndermek oldu.

TUA, Alper Gezeravcı'yı eğitmek için ABD'deki Axiom Space ile işbirliği yaptı. Axiom Space, merkezi Houston'da bulunan ve para karşılığında ISS'ye astronotlar gönderen özel bir uzaycılık şirketi. Gezeravcı, Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin Falcon9 roketinin ateşleyeceği Dragon uzay aracıyla ISS'ye fırlatılacak.

Türkiye'nin uzay yolculuğu, iktidar tarafından "Türkiye'nin yükselen gücünün bir göstergesi" olarak değerlendiriliyor. Ancak bu yolculuğun, Türkiye'nin uzay alanındaki gerçek gücünü yansıtmadığı söylenebilir. Türkiye'nin, uzaya bağımsız bir şekilde erişebilmesi için çok daha fazla yatırım yapması ve uzun vadeli bir uzay programı geliştirmesi gerekiyor.

ALPER GEZERAVCI AİLESİYLE VEDALAŞMAK İÇİN FIRLATMA ALANINA GELDİ

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın da içinde bulunduğu Axiom Mission 3 (Ax-3) mürettebatı, Crew Dragon uzay aracına hareketi öncesi aileleriyle vedalaşmak için fırlatma alanına getirildi.

alper2.jpg

Etiketler :