Üniversite öğrencilerine burs veren kurumlar

Üniversite öğrencilerine burs veren kurumlar
Öğrenciler, konaklama ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için geri ödemesiz burs veren kurumları araştırıyor. 5 bin 250 TL’ye kadar burs veren kurumlar ihtiyaç sahibi öğrenciler için umut oldu.

Yaz döneminin ardından öğrenciler için üniversite maratonu başlıyor. Ancak çok sayıda öğrenci ekonomik sıkıntı çekiyor. Hayat pahalılığı da eğitime erişimi olumsuz etkiliyor. Okuduğu üniversiteye şehir dışından gelen öğrenciler kira ve yurt ücretlerinden muzdarip. Gıda ve temel ihtiyaçları karşılama konusunda ise endişeli. Bu nedenle öğrenciler, konaklama ve temel ihtiyaçlarını karşılamak için burs veren yerleri araştırıyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde belediyeler öğrencilere hem yurt hem de maddi yardımda bulunuyor. Öğrenciler için derlediğimiz burs veren kurum ve vakıflar ise şöyle:

İBB’den 75 bin öğrenciye 4 bin 500 TL burs

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bu yıl 75 bin öğrenciye 4 bin 500 lira burs verecek. Aynı zamanda öğrencilere yurt açan İBB, kendi bünyesindeki kurslarla teknolojiden sanata, finanstan yazılıma kadar birçok alanda öğrencilere ücretsiz eğitim imkanı veriyor. Genç Üniversiteli Eğitim Desteği’nden yararlanmak isteyen öğrencilerin gencuniversiteli.ibb.istanbul adresine başvurması gerekiyor. İBB öğrenci yurtları için ise yurt.ibb.istanbul adresine başvurabilirler.

ABB’den yurt desteği

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), ihtiyaç sahibi öğrencilere geçici yurt imkanının sağlanacağını bildirdi. Yurt imkanından yararlanmak isteyen öğrencilerin yurt.ankara.bel.tr adresinden başvurmaları gerekiyor.

İzmir’den 40 milyon TL destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2022-2023 öğretim yılında öğrencilere desteğini iki katına çıkardı. Öğretim yılı boyunca 10 bin üniversite öğrencisine ayda 400 lira olmak üzere 10 ay boyunca toplam 4 bin liralık öğretim yardımı yapılacak. Öğretim dönemi boyunca 10 bin desteklenmesi gereken öğrenciye toplam 40 milyon liralık öğrenim desteği sağlanmış olacak. Öğrenciler, www.bizizmir.com/tr/egitimyardimi adresinden burs başvurusunda bulunabilirler.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) bursu

ÇYDD, yurtiçindeki yükseköğretim kurumlarına kayıt olan öğrencilere burs veriyor. Aylık 450 TL’lik bursu almak isteyenlerin başvurularını 12 Eylül-30 Eylül arasında yapması gerekiyor.

Mülkiyeliler Birliği’den ilk bine 850 TL burs

Mülkiye Birliği, üniversite sınavında ilk 1000′e girerek ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni tercih eden herkese 850 TL burs vereceğini duyurdu.

Anadolu Vakfı bursu

Anadolu Vakfı, bursları geri ödemesiz olarak maddi durumu kısıtlı üniversite öğrencilerine veriyor. www.anadoluvakfi.org.tr/form üzerinden 1-30 Eylül arası yapılacak başvuruların ardından, öğrencilere aylık bin 50 TL burs verilecek.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) bursu

İTO tarafından İstanbul il sınırları içinde bulunan devlet üniversitelerinde öğrenim gören yükseköğrenim (lisans) öğrencileri ile vakıf üniversitelerine ÖSYM tarafından yüzde 100 burslu olarak yerleştirilen veya yüzde 100 şehit bursu ile öğrenim gören yükseköğrenim (lisans) öğrencilerine karşılıksız burs veriliyor.

Türk Eğitim Vakfı bursu

Türk Eğitim Vakfı tarafından verilen burslar karşılıksız olarak hesaplara yatırılıyor. Burs verilecek öğrencilerin seçimi ise, kendi öğretim kurumlarının oluşturduğu, TEV'den de bir temsilcinin katıldığı burs komisyonları aracılığı ile yapılıyor. Üniversite bursu bin 325, yüksek lisans bursu 2 bin lira olarak öğrencilere veriliyor.

TÜBİTAK bursu

TÜBİTAK, YKS sonucuna göre sayısal bölümler için, eşit ağırlıklı ve sözel bölümler için TYT puan türünde ilk 25 bine giren öğrencilere burs veriyor. 24 Ekim-11 Kasım tarihleri arasında başvurusu yapılacak bursla öğrencilere aylık bin 600 ile 5 bin 250 TL arasında destek sağlanıyor.

Hukuka özel burs

Türkiye’nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu adına her yıl hukuk bursu veriliyor. Süreyya Ağaoğlu Çocuk Dostları Derneği, ayrıca lisans ve yüksek lisans programlarında birçok öğrenciye de 700 TL’ye varan aylık eğitim desteği sağlıyor. Başvurular 20 Eylül’e kadar yapılabilecek.

Kız Çocukları Eğitim Derneği

Kız Çocukları Eğitim Derneği Bursu sadece kadın lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine veriliyor. Aylık 1000 TL olarak ödenen burstan faydalanabilmek için 15 Eylül’e kadar başvuru yapmak gerekiyor.

TGV burslarında yaş sınırı var

Toplum Gönüllüleri Vakfı , 18-24 yaş arasında ve vakıf üniversitelerinde yüzde 100 burslu okuyan öğrencilere aylık 400 TL geri ödemesiz burs desteği sağlıyor. Başvurular 16 Eylül’de son bulacak. Bursa hak kazananlara 9 ay ödeme yapılıyor.

Kaynak:halktv.com.tr